Slovita plaža Ipanema v Rio de Janeiru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovita plaža Ipanema v Rio de Janeiru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Bolsonaro je v intervjuju v četrtek ostro kritiziral guvernerja Rio de Janeira Wilsona Witzela, ki je ta teden 17 milijonom prebivalcev te zvezne države odredil, naj ostanejo doma – to vključuje tudi prepoved zahajanja na plaže.

Po Bolsonarovem mnenju so taki ukrepi "diktatorski". "Prepovedati ljudem hoditi na plažo? Moj Bog!" je dejal desničarski predsednik, ki je zaradi minimaliziranja grožnje koronavirusa deležen kar nekaj kritik, tako javnosti kot opozicije.

"Plaže so zunaj. Če hodimo tja, ne vidim nobenih težav," je dodal Bolsonaro in s tem oporekal napotkom lastnega ministrstva za zdravje, naj se ljudje ne združujejo v večje skupine.

Predsednik se je ob tem rogal Witzelu, svojemu političnemu tekmecu z desnice, ker je ukazal prebivalcem Ria, naj ostanejo doma. "Kaj razmišlja? Da živimo v diktaturi? Kaj je to?"

Policija med evidentiranjem
Policija med evidentiranjem "nepokornega" plavalca na plaži Copacabana v Riu. Foto: Reuters

Le začasna umirjenost

Še v torek se je zdelo, da je Bolsonaro, ki je pod vse večjim pritiskom tako znotraj svoje vlade kot opozicije, končno prepoznal resnost krize. V televizijskem nagovoru je bil neobičajno obvladovan, covid-19 pa označil za "največji izziv naše generacije".

A že nekaj ur pozneje je ponovno začel spodkopavati ukrepe brazilskih guvernerjev, ki so skoraj vsi ignorirali predsednikove napotke (oz. pomanjkanje le-teh) glede koronavirusa, na Twitterju pa bentil čez "koronahisterijo".

Medtem ko se je v Braziliji v četrtek število smrtnih žrtev covida-19 povzpelo na 299, je Bolsonaro še naprej napadal svoje politične nasprotnike, celo lastnega ministra za zdravje, ki ga je predsednik obtožil, da "mu manjka ponižnosti", poroča Guardian.

Bolsonaro. Foto: Reuters
Bolsonaro. Foto: Reuters

Kritike fotografije AP-ja

Bolsonaro je tudi napačno insinuiral, da bi fotografija agencije Associated Press (AP), objavljena na naslovnici Washington Posta, ki kaže kopanje na desetine grobov v São Paulu, lahko bila lažna.

"Ta fotografija – če je sploh resnična – ne bi smela v javnost," je dejal in take fotografije označil za "sramoto za Brazilijo".

Ugledni levičarski politik Ciro Gomes je pred dnevi dejal, da je edini način za rešitev Brazilcev in brazilskih življenj na tej točki "prek obsežne kampanje državljanske nepokorščine, ki bi jo sprožili guvernerji, župani, večina verskih voditeljev in mediji".

"Bolsonaro je popolnoma fašističen in neodgovoren mož. Tak je bil že vse svoje življenje," je še dejal Gomes.

Stanje se močno zaostruje v Latinski Ameriki