Največje razdejanje je v mestecu Port Aux Basques v Novi Fundlandiji. Foto: Reuters
Največje razdejanje je v mestecu Port Aux Basques v Novi Fundlandiji. Foto: Reuters

Po pustošenju na Karibih je Fiona vzhodno obalo Kanade dosegla v soboto, s sunki vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Potem ko je nevihta zajela Novo Škotsko in Otok princa Edvarda, je z orkanskim vetrom, močnim deževjem in orjaškimi, 12 metrov visokimi valovi udarila še po Novi Fundlandiji, od tam pa prešla v Quebec.

Obrambna ministrica Anita Anand je dejala, da bo vojska pomagala odstranjevati padla drevesa in preostale razbitine ter vzpostaviti transportne povezave in drugo potrebno, kolikor časa bo treba.

Fiona je na Karibih vzela pet življenj, o smrtnih žrtvah v Kanadi pa ne poročajo, čeprav v mestu Port Aux Basques v Novi Fundlandiji pogrešajo žensko, za katero se bojijo, da so jo odnesli valovi. Prav v Port Aux Basquesu na južni obali Nove Fundlandije je bilo najhuje, valovi so dobesedno požirali hiške na obali in jih odplaknili v morje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Vidim hiše v oceanu, vidim razbitine, kako plavajo povsod – tu imamo popolno uničenje," je za AP povedal René J. Roy, domačin in urednik Wreckhouse Pressa. Roy je ocenil, da je bilo v morje odplaknjenih približno 8–12 hiš in drugih stavb. "Strašljivo je," je dodal.

Po navedbah kanadske policije v mestecu s 4000 prebivalci vladajo izredne razmere, pri čemer je več stanovanj poplavljenih, pojavljajo se tudi požari na električnih napeljavah.

Trudeau odložil pot na Abejev pogreb

Kanadski premier Justin Trudeau je že pred udarom nevihte posvaril rojake in jim priporočil, naj ostanejo na varnem, prav tako je odložil odhod na Japonsko, kjer naj bi se udeležil pogreba nekdanjega premierja Šinza Abeja, da bi ostal na tekočem in podprl vladni odziv na izredne razmere.

"Iz Port aux Basquesa prihajajo katastrofalne podobe. Na Otoku princa Edvarda so imeli neurje, kakršnega ne pomnijo. Tudi Cape Breton je utrpel veliko škode. Imamo ljudi, ki so izgubili celotne hiše, ljudi, ki so zelo zaskrbljeni – mi bomo tukaj za vas," je sporočil prizadetim.

O veliki škodi poročajo tudi iz prestolnice Nove Škotske Halifaxa, kjer je orkan odkrival strehe, rušil drevesa in odnašal ceste, brez elektrike je ostalo več kot 415.000 gospodinjstev, polovica celotnega prebivalstva te obalne regije.