Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obred je potekal takoj, ko je novi zakon opolnoči začel veljati.

Še isti dan se je poročil tudi gejevski par srednjih let.

Kostariški predsednik Carlos Alvarado je povedal, da sprememba zakonodaje pomeni, da je Kostarika končno priznala istospolno usmerjenim pravice, ki so si jih vedno zaslužili.

"Empatija in ljubezen bi morali biti od zdaj dalje vodilni načeli, ki nam bosta omogočili, da se pomaknemo naprej in zgradimo državo, v kateri je prostor za vse," je zapisal na Twitterju.

Prvo istospolno poroko je prenašala tudi nacionalna televizija kot nekakšno glavno dejanje po triurnem programu v čast enakosti, ne glede na spolno usmerjenost.

V Kostariki so istospolne poroke lahko uzakonili po tem, ko je ustavno sodišče avgusta 2018 razsodilo, da je prepoved istospolnih porok neustavna in diskriminatorna. Sodišče je kostariškemu parlamentu dalo 18 mesecev časa, da zakon spremeni.

Družba "brez drugorazrednih družin"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Enrique Sánchez, prvi odkrito istospolno usmerjeni poslanec kostariškega parlamenta, je spremembo zakonodaje pozdravil in se poklonil tistim, ki so leta in leta lobirali za odpravo prepovedi istospolnih porok.

"Z njihovimi izkušnjami, njihovimi boji, so pomagali zgraditi družbo, v kateri ni drugorazrednih družin ali drugorazrednih ljudi," je povedal za Reuters.

Istospolne poroke so že mogoče v Argentini, Braziliji, Kolumbiji, Ekvadorju, Urugvaju in nekaterih delih Mehike, Kostarika pa je prva srednjeameriška država z možnostjo istospolnih porok.

Spremembi zakonodaje so nasprotovale nekatere verske skupine in okoli 20 poslancev od 57 poslancev.