Protesti v Louisvillu potekajo že drugi dan. Zaradi odločitve velike porote so protesti potekali tudi v New Yorku, Washingtonu, Atlanti in Chicagu. Foto: Reuters
Protesti v Louisvillu potekajo že drugi dan. Zaradi odločitve velike porote so protesti potekali tudi v New Yorku, Washingtonu, Atlanti in Chicagu. Foto: Reuters

V mestu se je v četrtek po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo več kot tisoč ljudi, čeprav v mestu med 21. uro in 6.30 velja policijska ura.

Večji del središča mesta je bil zaprt za promet, trgovine pa so zaščitili pred morebitnimi izgredniki. Policisti so zaradi nedovoljenega zbiranja prijeli najmanj 24 ljudi, medtem ko so jih v noči s srede na četrtek najmanj 127.

Okoli sto protestnikov, ki so kršili policijsko uro, se je zateklo v eno od cerkva, ki so jo nato obkolili močno oboroženi policisti, nad njo pa je krožil helikopter. Okoli 23. ure je policija protestnikom dovolila, da so cerkev zapustili .

Medtem ko sta bila v sredo med protesti s strelnim orožjem ranjena dva policista, drugi dan protestov v Louisvillu ni bilo večjih izgredov in nasilja. V mestu so razglašene izredne razmere, oblasti pa so vpoklicale narodno gardo, rezervne enote vojske.

"Dokler temnopoltim ne bomo zagotovili temeljnih pravic, ki so jih obljubili naši ustanovitelji, in končali pohoda rasizma, ne bo miru," je v prispevku za časopis Washington Post poudaril odvetnik družine Breonne Taylor Ben Crump.

Oblasti so vpoklicale narodno gardo. Foto: Reuters
Oblasti so vpoklicale narodno gardo. Foto: Reuters

Policisti v civilnih oblačilih vdrli ponoči

Breonna Taylor je bila marca ustreljena med policijsko racijo v njenem stanovanju v Louisvillu. Beli policisti Brett Hankison, Myles Cosgrove in Jonathan Mattingly so v civilnih oblačilih v stanovanje kmalu po polnoči vdrli po nalogu, a brez napovedi, ker so iskali nevarnega preprodajalca mamil, ki pa je bil takrat že aretiran in ni živel na tem naslovu.

26-letno Breonno Taylor in njenega partnerja Kennetha Walkerja je hrup prebudil. Policisti se niso identificirali, zato je Walker, ki ima dovoljenje za svoje orožje, mislil, kot je dejal pozneje, da je vlomil nekdanji fant Breonne Taylor. Streljal je in enega od policistov zadel v nogo.

Policisti so na streljanje odgovorili in pri tem ubili neoboroženo Breonno Taylor. Kot je ugotovilo balistično poročilo Zveznega preiskovalnega urada (FBI), so izstrelili 32 nabojev.

Velika porota je v zvezi s tem primerom v sredo obtožila le enega od treh policistov, pa še tega ne zaradi umora Breonne Taylor. Brett Hankison je bil namreč obtožen brezobzirnega ogrožanja, ker je nekaj nabojev, ki jih je izstrelil, končalo v sosednjem stanovanju. Za to kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen. Po poročanju BBC-ja tožilstvo pravi, da ni jasno, ali je Hankison zadel tudi Breonno Taylor.

Da je obtožen le en policist, in še to zaradi brezobzirnega ogrožanja, ne pa vsi trije zaradi smrti Breonne Taylor, po mnenju odvetnika njene družine Crumpa kaže, da obstaja v ZDA dva pravosodna sistema, eden, ki "ščiti bele sosede", in drugi, ki "ignorira smrt temnopolte ženske".

Streljanje v stanovanju Breonne Taylor je bilo po mnenju porote upravičeno, češ da so policisti ravnali v samoobrambi.

Policijsko poročilo o dogodku je bilo sicer v več točkah neresnično. Sprva je tako policija navedla, da ni Breonna Taylor dobila "nikakršne" poškodbe in da policisti niso uporabili sile pri vstopu v njeno stanovanje, čeprav so v resnici uporabili napravo za razbijanje vrat, poroča BBC.

Policist Hankison je bil junija odpuščen, ko so preiskovalci ugotovili, da je med marčevsko racijo "na slepo izstrelil 10 nabojev". Drugima policistoma, Mattingly in Cosgrove, pa so bile dodeljene administrativne naloge.