Foto: Reuters
Foto: Reuters

Direktorja lokalnega novičarskega portala Lo Real de Guerrero so našli ustreljenega v svojem avtomobilu na parkirišču trgovine. Po poročanju lokalnih medijev se je napad zgodil v soseski Emiliano Zapata na severu Acapucla, ko je novinar vstopal v avtomobil.

Matus se je v svoji 15-letni karieri posvečal preiskovanju kriminala. V Mehiki je v preteklosti preživel že dva poskusa atentata, leta 2017 in 2019.

To je že drugi umor novinarja v Mehiki v zadnjem tednu dni, potem ko so prejšnji teden našli truplo pogrešanega novinarja Luisa Martina Sancheza, ki je delal pri časopisu La Joranda. Sanchez je bil eden od treh novinarjev, ki so bili v zadnjem času ugrabljeni v zahodni državi Nayarit. Enega so na začetku meseca ugrabili na njegovem domu, drugega pa so kasneje našli živega.

Preiskovanje in poročanje o kriminalnih tolpah in mamilarskih kartelih v Mehiki je za novinarje izredno tvegano in nevarno. Srednjeameriška država je bila lani najsmrtonosnejša država za novinarje na svetu.

Podatki organizacije Novinarji brez meja kažejo, da je bilo od leta 2000 v Mehiki ubitih 150 novinarjev, medtem ko je bilo po vladnih podatkih lani ubitih 13 novinarjev.