Tokrat je pod streli policistov umrla 16-letna Ma'Khia Bryant. Foto: EPA
Tokrat je pod streli policistov umrla 16-letna Ma'Khia Bryant. Foto: EPA

Do streljanja je prišlo v torek ob 16.45 po krajevnem času, poroča krajevni časnik Columbus Dispatch. Po poročanju ameriškega javnega radia NPR je teta ubite najstnice dejala, da je Ma'Khia poklicala policijo, ker ji je skupina starejših otrok grozila z napadom.

Začasni načelnik policije v Columbusu Michael Woods je po poročanju Reutersa dejal, da so se policisti odzvali na klic zaradi poskusa napada z nožem. Policija je zaradi "transparentnosti" nekaj ur po dogajanju objavila videoposnetek telesne kamere policista.

Policista, ki je ustrelil 16-letnico, niso identificirali. Glede na posnetek naj bi šlo za belca. Začasni načelnik Woods je sporočil, da ga bodo "umaknili z ulic".

Agencija za otroke v okrožju Franklin je kasneje na Twitterju sporočila, da je bila Ma'Khia Bryant v njihovi oskrbi.

Sorodna novica "Pozivi k ukinitvi policije so del razprave o splošnem preoblikovanju sistema"

Kaotično dogajanje

Policisti so ob prihodu na prizorišče naleteli na kaotično dogajanje, v katero je bilo na zelenici pred hišo vpletenih več ljudi. 16-letnica, ki je bila nato ubita, je, kot kaže posnetek, z nožem skočila proti dekletu, ki je padlo, nato pa je skočila proti drugemu dekletu.

Počasni posnetek dogajanja kaže, da je najstnica nad drugo dekle dvignila nož, kot da ga namerava zabosti, nato pa jo je policist ustrelil. Šlo naj bi za kuhinjski nož. Eden od policistov je ustreljeni nato nudil pomoč. V kritičnem stanju so jo odpeljali v bolnišnico, kjer je pozneje umrla.

BBC poroča o drugačni vsebini posnetka. Kazal naj bi več ljudi, ki napadajo enega človeka, nato pa je policist večkrat ustrelil v dekle.

Shod v Columbusu. Foto: Reuters
Shod v Columbusu. Foto: Reuters

Protest v Columbusu

Na prizorišču se je po streljanju zbrala jezna množica, poročajo ameriški mediji. Kasneje je v mestu potekal številčen protest, na katerem so udeleženci vzklikali ime preminule. Shod je po navedbah ameriških medijev minil mirno.

Pristojni obljubljajo preiskavo

Sorodna novica Biden: Sistemski rasizem je madež na duši našega naroda

Župan Columbusa Andrew Ginther je dejal, da je "mlado dekle tragično izgubilo življenje" in da ne poznajo še vseh podrobnosti. Glede na prvotni ogled posnetka po njegovih besedah kaže, da je policist, ki je streljal, "ukrepal, da bi zaščitil drugo mlado dekle v skupnosti".

Na popoldanski novinarski konferenci je direktor javne varnosti mesta Columbus Ned Pettus pozval k miru, dokler se ne konča preiskava in ugotovi dejstva glede "tragične izgube življenja". Obljubil je transparentno preiskavo in kaznovanje policista, če je kršil zakonodajo.

Novo policijsko streljanje v Columbusu se je zgodilo kmalu po tem, ko je porota odločila, da je nekdanji policist Derek Chauvin kriv umora temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu lani. Ta umor je sprožil proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju po vseh ZDA in tudi drugje po svetu.