Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaprt je bil v več zaporih, nazadnje v Severni Karolini. Njegovo zdravstveno stanje se je decembra leta 2021 poslabšalo, zato so ga premestili v zdravstveni oddelek zapora v Severni Karolini, predtem je bil od leta 1998 v zaporu Supermax v Koloradu.

Danes zjutraj okoli 8. ure po krajevnem času so ga v njegovi celici našli mrtvega.

Primer Kaczynskega, ki je diplomiral iz matematike na Harvardu, je bil fenomen, ki je desetletja fasciniral Ameriko, njegova zgodba je postala predmet številnih dokumentarnih filmov.

Njegovi napadi, pošiljal je pisma bombe, so bili 17 let strah in trepet v ZDA, do njegovega razkritja pa je prišlo po tem, ko sta leta 1995 Washington Post in New York Times privolila v to, da objavita njegov manifest, ki ga je poimenoval Industrijska družba in njena prihodnost. V zameno je privolil v to, da bo nehal z napadi. Tako je prišel v javnost dokument, ki je vseboval 35.000 besed, v njem pa je kritiziral sodobni način življenja in trdil, da tehnologija vodi Američane v trpljenje zaradi odtujitve in nemoči.

Ko sta manifest prebrala njegov brat in svakinja, sta v njem prepoznala način izražanja Kaczynskega in opozorila FBI, da bi lahko šlo zanj. FBI ga je lovil dolga leta, to je bila ena najdaljših iskalnih operacij. 4. aprila 1996 so ga prijeli v majhni koči blizu Lincolna v Montani, v kateri so našli polno časopisov, kodiran dnevnik, eksploziv in dve bombi, še poroča BBC. Zločine je potem priznal.