V ZDA številni ljudje zavračajo nošenje maske. Foto: Reuters
V ZDA številni ljudje zavračajo nošenje maske. Foto: Reuters

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so do četrtka v ZDA potrdili več kot 2,7 milijona okužb in skoraj 129.000 smrtnih primerov zaradi covida-19.

Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje in vodilni ameriški epidemiolog Anthony Fauci je pohvalil Evropo, ki se je po izbruhu pandemije 97-odstotno zaprla, v ZDA pa je resne ukrepe proti širjenju pandemije uvedla morda polovica zveznih držav.

Fauci je dejal, da so bili zadnji dnevi najslabši v ZDA od izbruha pandemije sredi marca, ker je več novih okužb kot kjer koli drugje po svetu. "Če tega ne spravimo pod nadzor, tvegamo še večje izbruhe," je dejal in pozval predvsem mlade, naj se držijo nasvetov in pravil.

Rast pozitivnih primerov se lahko delno razloži z okrepljenim testiranjem, vendar pa skrb vzbuja naraščanje hospitalizacij in delež pozitivnih testov, ki se je v zadnjih dveh tednih podvojil v Georgii, Kansasu, Montani, Michiganu, Misuriju, Tennesseeju, Misisipiju, Južni Karolini in Ohiu. V Nevadi se je potrojil, v Idahu pa popeteril.

Američani bodo konec tedna praznovali dan neodvisnosti in zdravstveni strokovnjaki so že zaskrbljeni, saj se je tudi po spominskem dnevu konec maja število okužb začelo povečevati. Ponekod so preklicali velike ognjemete in zabave, drugje niso. Predsednik Donald Trump se bo danes udeležil velike proslave z ognjemetom v Južni Dakoti pri gori Rushmore, kjer so vklesani obrazi štirih predsednikov.

V sredo je za televizijo Fox News spet dejal, da verjame, da bo virus nekoč izginil. Medtem je nekoliko spremenil stališče glede nošenja mask, a še vedno vztraja, da ni treba, da postane obvezno za zajezitev širjenja koronavirusa.

V četrtek se je Trump predvsem veselil novih podatkov s trga dela, ki so pokazali na rahlo zmanjšanje stopnje brezposelnosti na še vedno visokih 11,1 odstotka.

"Nehaj razglašati zmage, potem ko je 15 milijonov Američanov še vedno brez službe. Nehaj ignorirati realnost krize in grozljivo izgubo življenj," mu je v četrtek sporočil demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

Medtem ko se država spopada z naraščanjem števila okužb in mrtvih, Trump hvali gospodarski položaj v državi. Foto: Reuters
Medtem ko se država spopada z naraščanjem števila okužb in mrtvih, Trump hvali gospodarski položaj v državi. Foto: Reuters

Porast števila okužb v Tulsi

Okužbe so začele naraščati v Tulsi v Oklahomi, kjer je imel Trump 20. junija predvolilno zborovanje, a ni napolnil dvorane z 19.000 sedeži, kamor je prišlo le nekaj več kot 6000 ljudi. Mestne oblasti še ne vedo, ali je naraščanje primerov mogoče pripisati Trumpovemu zborovanju, kar naj bi se videlo prihodnji teden.

Je pa v bolnišnici s covidom-19 končal nekdanji republikanski predsedniški kandidat Herman Cain, ki je bil na Trumpovem zborovanju. V 11 dneh po zborovanju so v Tulsi potrdili 1300 novih okužb. Oklahoma ima sicer le 14.500 okuženih in manj kot 400 mrtvih.

Podpredsednik Mike Pence je v četrtek obiskal Florido, kjer je v Tampi skupaj z guvernerjem Ronom DeSantisom nosil masko in k temu tam, kjer je to potrebno, pozival tudi vse Američane. Florida je v četrtek prijavila 67 mrtvih, skoraj 10.000 novih primerov okužb, kar je rekordno število za to državo, in 325 novih hospitalizacij.

V Miamiju je umrl 11-letnik, kar je najmlajša žrtev covida-19 v državi. Florida ima 14,9 odstotka pozitivnih testov, Miami pa 19,5 odstotka. Okuženih je tam skupaj 169.000, mrtvih pa do četrtka nekaj več kot 3600.

Guverner Teksasa le odredil uporabo maske

Teksaški guverner Greg Abbott, ki je do zdaj lokalnim oblastem po državi prepovedal odrejanje nošenja mask, je to storil sam v četrtek za večino države. Povprečje pozitivnih primerov v dveh tednih je namreč naraslo z 2400 na 8100, delež pozitivnih testov pa z osem na 14,5 odstotka. Teksas ima zdaj 179.000 okužb in 2540 mrtvih.

V zadnjih dveh tednih se je število pozitivnih testov v Kaliforniji povečalo za 37 odstotkov, število hospitalizacij pa za 56 odstotkov in zgodbe o uspehu je konec, saj se je Kalifornija po številu okužb povzpela na drugo mesto. Ima jih 241.000 in če se bo tako nadaljevalo, lahko kmalu dohiti celo doslej neulovljivi New York, ki ima 395.000 potrjenih okužb.

Vendar pa se je naraščanje okužb v New Yorku praktično skoraj ustavilo skupaj z naraščanjem smrtnih primerov, ki jih je doslej več kot 32.000. New York je v četrtek poročal o 70.000 testih, od katerih jih je bilo pozitivnih le 1,25 odstotka, umrlo pa je deset ljudi.

Obvezne maske v javnosti so uvedli v Kansasu, v Zahodnem Hollywoodu v Kaliforniji pa so začeli kaznovati tiste, ki jih ne nosijo, z 250 dolarji za prvi prekršek.

Rekorden porast tudi v Mehiki

Zaradi porasta števila okužb v Arizoni minister za zdravje v mehiški državi Sonora Enrique Clausen zvezno vlado poziva k začasnemu zaprtju meje z ZDA za vse nenujne obiske. Dodal je, da poziva le k zaprtju meje med ZDA in Sonoro.

Kot poroča Guardian, ni verjetno, da se bo to zgodilo. So pa mehiške oblasti napovedale, da bodo ta konec tedna ob prečkanju meje iz ZDA ljudem merili temperaturo in jih spraševali po simptomih.

Mehika se sicer tudi sama spopada s porastom števila okužb in mrtvih. V četrtek so potrdili rekordnih 6741 novih okužb in 679 smrti. Skupno je v državi zaradi covida-19 umrlo 29.189 ljudi, kar je več kot v Španiji.

Brazilija: 48.105 primerov okužb v enem dnevu

V Braziliji se medtem približujejo 1,5 milijona okužbam. V zadnjem dnevu so jih potrdili 48.105. Smrtnih žrtev je skupno 61.884. Samo v zadnjem dnevu je umrlo 1252 ljudi.

ZN opozarja, da bi lahko v Latinski Ameriki zaradi pandemije propadlo več kot 2,7 milijona podjetij, delo pa bi lahko izgubilo 8,5 milijona ljudi. Najhuje bodo prizadeti hoteli, trgovine in restavracije.