Predsednik Trump vztraja, da nošenje mask ni obvezno. Foto: Reuters
Predsednik Trump vztraja, da nošenje mask ni obvezno. Foto: Reuters

V ZDA so v zadnjih 24 urah po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 52.982 okužb z novim koronavirusom, skupno se je število okužb povečalo na 2.682.270. Zaradi koronavirusa je umrlo 128.028 ljudi, več kot dvakrat več kot v Braziliji, ki je druga po številu žrtev covida-19 na svetu.

Strokovnjaki se bojijo, da bo število okužb v ZDA močno naraslo. Vodilni epidemiolog Anthony Fauci je tako posvaril, da bi lahko to število kmalu naraslo na 100.000 na dan.

Kljub gospodarski škodi, ki jo je povzročila pandemija, se zaradi trajajočega izbruha nekatere zvezne države odločajo, da ne bodo še zagnale gospodarstva in zrahljale ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Trump se je primerjal z Osamljenim jezdecem

Medtem je predsednik Trump, kot poroča BBC, nekoliko spremenil stališče glede nošenja mask. Sam je temu dolgo nasprotoval, zdaj pa pravi, da je "za maske" in da je zaradi njih videti kot Osamljeni jezdec (Lone Ranger), ameriški fiktivni maskirani lik, ki pa je nosil masko čez oči, ne usta in nos.

Na vprašanje televizijske mreže Fox Business, ali bi sam nosil masko, je Trump odgovoril, da "vsekakor bi, če bi bil v tesnem stiku z ljudmi". Obenem je dejal, da ni treba, da postane nošenje mask obvezno za zajezitev širjenja koronavirusa. "Če se ljudje dobro počutijo glede tega, naj to storijo," je dejal glede nošenja mask.

Na vprašanje, ali še vedno verjame, da bo koronavirus nekoč "izginil", je odvrnil: "Da. Seveda. Nekoč."

Trump je aprila zavrnil nasvet ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), naj ljudje začnejo nositi maske v javnosti, da bi pomagali ustaviti koronavirus. "Mislim, da tega ne bom počel," je dejal takrat. "Preprosto se ne vidim v maski, medtem ko sprejemam predsednike, premierje, diktatorje, kralje, kraljice," je dejal.

Po njegovem mnenju je upoštevanje uradnih zdravstvenih smernic stvar osebne odločitve. Prejšnji mesec je tudi dejal, da je za nekatere ljudi nošenje maske oblika političnega nasprotovanja njemu.