Donald Trump je pred volilno kampanjo leta 2016 prek odvetnika Stormy Daniels plačal za molk. Foto: Reuters
Donald Trump je pred volilno kampanjo leta 2016 prek odvetnika Stormy Daniels plačal za molk. Foto: Reuters

Obtožnica ostaja zapečatena, njenih podrobnosti ne pozna nihče, razen velike porote in urada tožilca Manhattna Alvina Bragga. Po poročanju New York Timesa vsebuje kazensko ovadbo zaradi ponarejanja uradnih listin.

Kazenska ovadba naj bi se osredinjala na plačilo 130.000 dolarjev pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem odnosu pred predsedniškimi volitvami leta 2016. Plačilo je izvedel nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen, ki je to priznal in zato končal v zaporu. Cohen trdi, da mu je Trump denar vrnil z obrestmi. Najspornejši je izvor 130.000 dolarjev, sploh, če so prišli iz sredstev Trumpove predvolilne kampanje.

V torek bo moral iz svojega letovišča Mar-a-Lago priti v New York, kjer mu bodo vzeli prstne odtise in ga fotografirali za kazensko kartoteko. Foto: Reuters
V torek bo moral iz svojega letovišča Mar-a-Lago priti v New York, kjer mu bodo vzeli prstne odtise in ga fotografirali za kazensko kartoteko. Foto: Reuters

Vzeli mu bodo prstne odtise in mu naredili kartoteko

Trump, ki trenutno živi na Floridi, se bo v torek zglasil na sodišču na Manhattnu, kjer mu bodo vzeli prstne odtise, ga fotografirali za kartoteko in sprožili postopke za njegovo aretacijo. Ali bo na sodišče prišel vklenjen in kakšna bo časovnica naprej, še ni jasno, poročajo ameriški mediji. V primeru obsodbe za ponarejanje uradnih listin Trumpu grozi kazen do štirih let zapora. V tem primeru bi spet pisal zgodovino, ker znova kandidira za predsednika ZDA. Če bi bil izvoljen iz zapora – kar je po ameriški ustavi dovoljeno – bi se ZDA zapletle v veliko ustavno zagato. Trump je namreč napovedal, da bo kandidiral na predsedniških volitvah leta 2024. Med republikanskimi kandidati ima trenutno največ podpore.

Toda nekdanji zvezni tožilec Neama Rahmani je poudaril, da Trump ne bo aretiran, ko trdi sam: "Seveda ga bodo popisali in mu odvzeli prstne odtise, ampak na sodišče ga bodo pospremili agenti predsedniške tajne službe. Njegovi odvetniki bodo zatrdili, da ni kriv, in sodišče ga bo izpustilo. Sodnik v njegovem primeru ne bo odredil varščine," je njegovo izjavo povzel dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar.

Trump: Premagali bodo Bragga, nato še Bidna

Trump, ki je zanikal kakršno koli kršitev in večkrat napadel preiskavo, je obtožnico označil za politično preganjanje in napovedal, da bo škodila demokratom na volitvah leta 2024. "Demokrati so lagali, goljufali in kradli v svoji obsedenosti, da bi ujeli Trumpa, zdaj pa so storili nepredstavljivo – obtožili so popolnoma nedolžno osebo v očitnem vmešavanju v volitve," je sporočil. Bragg po njegovih besedah opravlja umazano delo predsednika Joeja Bidna. "Naše gibanje in naša enotna in močna stranka bo najprej premagala Alvina Bragga, nato pa še Joeja Bidna," je še zapisal Trump.

V izjavi, v kateri sta potrdila obtožnico, sta odvetnika Susan Necheles in Joseph Tacopina dejala, da Trump ni storil nobenega kaznivega dejanja. "Proti temu političnemu pregonu se bomo odločno borili na sodišču," sta sporočila in potrdila, da bo prišel Trump v New York na sodišče v torek.

Trump in privrženci pozvali k donacijam

Po obtožbi so Trump in njegovi privrženci pozvali k donacijam. "Z vašo podporo bomo spisali naslednje veliko poglavje v zgodovini ZDA – in leto 2024 si bomo za vedno zapomnili kot leto, ko smo rešili našo republiko," je zapisano v sporočilu. Naslovnike prosijo za donacije 24 dolarjev (okoli 22 evrov) ali več. Podoben poziv je objavljen tudi na spletni strani kampanje Donalda Trumpa, ki je že napovedal kandidaturo za predsedniške volitve leta 2024.

Tudi republikanski senator Lindsey Graham je na konservativnem televizijskem kanalu Fox News pozval, naj se nekdanjemu predsedniku nameni denar za boj proti tožbi.

Trumpovi privrženci so se v četrtek zbrali tudi pred njegovim posestvom Mar-a-Lago na Floridi, kjer nekdanji predsednik zdaj prebiva. Pri tem so mahali z zastavami in izražali nezadovoljstvo glede obtožnice.

Pred sodiščem v New Yorku se je zbrala skupina ludi, ki je pozvala k aretaciji Trumpa. Foto: Reuters
Pred sodiščem v New Yorku se je zbrala skupina ludi, ki je pozvala k aretaciji Trumpa. Foto: Reuters

Proti Trumpu poteka še več preiskav

New York je do nedavnega veljal za malo verjetnega kandidata za prvo mesto, kjer bi lahko kazensko preganjali Trumpa, ki se še vedno spoprijema s preiskavo poskusa spreminjanja izida volitev v zvezni državi Georgii. Prav tako poteka preiskava posebnega tožilca Jacka Smitha na zvezni ravni, kjer se Trumpu napoveduje kazenski pregon zaradi odtujitve zaupnih dokumentov in zaradi spodbujanja napada na kongres.

Na obtožnico se je odzvala tudi Stormy Daniels, ki jo je Trump večkrat zmerjal z lažnivko. "Obtožnica proti temu človeku ne prinaša nobenega veselja. To je žalosten dan, vendar moram izraziti veliko spoštovanje in zaupanje v trdo delo velike porote in upati, da bo naš pravosodni sistem v prihodnje uporabljal zakon v skladu z resnico in dejstvi ter se zavedal, da ni nihče nad zakonom," je sporočila.

Trumpovi zavezniki v kongresu pa so obtožnico označili za nezaslišano zlorabo oblasti brez primerjave. "Zaradi tega bi zardevali tudi Mao, Stalin in Pol Pot," se je odzval Trumpov sin Donald mlajši. "New York je preplavilo nasilje, otroke pobijajo po Times Squaru (...), ampak tožilec Manhattna želi ujeti Trumpa," je sporočil drugi sin Eric. Nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence pa je dejal, da obtožba pošilja "grozno sporočilo" v svet glede ameriškega pravosodnega sistema. O tem, ali bi se moral Trump v primeru obtožbe umakniti iz predsedniške tekme, pa ni želel odgovarjati.

Demokrati medtem za zaprtimi vrati odpirajo šampanjce, javno pa poudarjajo vladavino prava in to, da nihče ni nad zakoni. "Obtožnica nekdanjega predsednika nima primerjave, ampak primerjave nimajo niti njegova dejanja," je izjavil demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je sodeloval pri obeh ustavnih obtožbah nekdanjega predsednika.

Donald Trump v kazenskem postopku