Guaidó se je januarja razglasil za začasnega predsednika države, pri tem pa so ga takoj podprle ZDA. Foto: Reuters
Guaidó se je januarja razglasil za začasnega predsednika države, pri tem pa so ga takoj podprle ZDA. Foto: Reuters

"Podpora oboroženih sil bo nujna, da bi dosegli demokratične in mirne spremembe v Venezueli na vseh področjih, vključno z zaščito protestnikov pred provladnimi oboroženimi milicami," je dejal Guaidó.

Nedavni prihod ruskih enot v Venezuelo je označil za provokacijo Madura, s katero naj bi "poskušal prikazati podporo, ki je v resnici nima". "Rusi niso sprejeli nobenih konkretnih ukrepov. Niso prikazali nobene resnične podpore razen, morda, nekaterih diplomatskih izjav."

Zase medtem pravi, da uživa podporo "skoraj 90 odstotkov" Venezuelcev.

Venezuela se sooča s pomanjkanjem elektrike, zaradi česar  ne delujejo vodne črpalke. Oskrba z vodo je zato omejena. Foto: Reuters
Venezuela se sooča s pomanjkanjem elektrike, zaradi česar ne delujejo vodne črpalke. Oskrba z vodo je zato omejena. Foto: Reuters

Težave z zagotavljanjem elektrike

Venezuela se medtem še vedno sooča s pomanjkanjem elektrike. Večji del države se je v soboto zvečer znova pogreznil v temo. Državo je namreč prizadel že četrti izpad električne energije ta mesec. Najdaljši je trajal več kot 100 ur.

Brez elektrike v državi ne delujejo vodne črpalke, tako da je oskrba z vodo omejena. Med drugim ne delujejo niti črpalke na bencinskih servisih, mobilno omrežje in internet.

V nedeljo so oblasti sporočile, da bodo skrajšale delovnik, šole pa bodo zaprte. Maduro je razglasil 30-dnevno omejeno dobavo elektrike, ob tem pa je kot prednostno nalogo izpostavil oskrbo z vodo. Ukrepi so po oceni francoske tiskovne agencije AFP priznanje vlade, da v državi primanjkuje energije in da se bodo še nekaj časa borili z električno oskrbo. Pred tem so namreč za električne mrke krivili sabotažo.

Guaidó je za BBC dejal, da so prebivalci Venezuele zaradi pomanjkanja elektrike, ki je prizadelo bolnišnice, javni prevoz, dostop do vode in druge storitve, izjemno jezni na Madurovo vlado.

"Zdaj protesti potekajo v več kot 20 okrožjih v glavnem mestu Caracasu in v vseh venezuelskih državah. Ljudje zahtevajo, da se vrne elektrika in da se obnovijo zaloge vode, pa tudi da uzurpator Nicolás Maduro odide, kar je njihovo glavno sporočilo," je dejal.

Venezuela se sooča s hudo politično, gospodarsko in humanitarno krizo. Lani je bila inflacija 800.000-odstotna, več milijonov ljudi pa je zapustilo državo.

Maduro se kljub pritiskom ZDA, EU-ja in precejšnjega dela latinskoameriških držav ohranja na položaju. Foto: Reuters
Maduro se kljub pritiskom ZDA, EU-ja in precejšnjega dela latinskoameriških držav ohranja na položaju. Foto: Reuters

Rdeči križ napovedal pomoč

V soboto je Rdeči križ sporočil, da bi lahko v dveh tednih začel razdeljevati pomoč v obliki hrane in zdravil. Sprva bi lahko pomagali 650.000 ljudem, so sporočili v humanitarni organizaciji.

Februarja so oblasti preprečile vstop tovornjakom z ameriško pošiljko pomoči, češ da gre za uvod v ameriški napad na državo. Takrat Rdeči križ in agencije ZN-a z ZDA niso hoteli sodelovati, saj so opozarjali, da morajo biti humanitarne operacije nevtralne. "Humanitarna akcija mora biti neodvisna od političnih, vojaških ali drugih ciljev," je takrat dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stéphane Dujarric. Rdeči križ pa je opozarjal, da deluje le v dogovoru z oblastmi, kdor koli to je.

ZDA, ki podpirajo Guaidója, si izrecno prizadevajo za zrušenje Madura z oblasti, v ta namen pa so večkrat omenjale tudi možnost vojaškega posredovanja. Guaidója podpira tudi EU.