Guaidó se je konec januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters
Guaidó se je konec januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Foto: Reuters

Organ, naklonjen vladi, ki je delati začel leta 2017, je Guaidóju imuniteto soglasno odvzel na poziv vrhovnega sodišča. Guaidó ta ukrep označuje za nelegitimnega in napoveduje, da ne bo odnehal, poroča BBC.

Na družbenem omrežju Twitter je zapisal, da bodo silovito odgovorili, če si ga bo režim drznil ugrabiti in izvesti državni udar. Tvitnil je tudi, da ustavodajna skupščina ne obstaja.

Ustavodajna skupščina je po mnenju kritikov poskus venezuelskega predsednika Nicolása Madura zaobiti nacionalno skupščino, v kateri ima večino opozicija.

Pred tem je vrhovno sodišče sporočilo, da bi morali Guaidója preganjati zaradi kršitve prepovedi potovanj v tujino. Kljub prepovedi je namreč Guaidó pred nekaj tedni odpotoval na turnejo po latinskoameriških državah, v Kolumbijo, Argentino, Brazilijo, Ekvador in Paragvaj.

Sodišče je samooklicanemu začasnemu predsedniku zaradi obtožb o korupciji za 15 let že prepovedalo opravljati javne funkcije, oblasti pa so ga tudi odstavile z mesta predsednika nacionalne skupščine.

Ob tem so oblasti aretirale tudi vodjo Guaidójevega kabineta Roberta Marrera zaradi obtožb o terorizmu.

ZDA so že večkrat opozorile venezuelsko vlado, da bi imela aretacija ali poškodovanje Guaidója "resne posledice", Washington pa je Venezueli zagrozil tudi z vojaškim napadom.

Guaidóju odvzeli imuniteto

Mrki, pomanjkanje vode, zdravil

Venezuela se spoprijema s hudo politično in gospodarsko krizo. V državi primanjkuje hrane in zdravil, soočajo se tudi z obsežnimi električnimi mrki, zaradi česar primanjkuje tudi vode. Oblasti so kot krizni ukrep napovedale skrajšanje delovnega časa, v času pomanjkanja elektrike pa bodo šole zaprte.

Vlada je mrke pripisala sabotaži, katere namen naj bi bil zrušiti predsednika Madura.
Lani je bila inflacija v Venezueli 800.000-odstotna, trije milijoni ljudi pa so državo zapustili.

Guaidó je Madura, ki je lani zmagal na predsedniških volitvah, označil za nezmožnega opravljanja funkcije predsednika, pri samorazglasitvi za začasnega predsednika pa so ga takoj podprle ZDA in nekatere latinskoameriške države, kmalu pa tudi EU.