Foto: AP
Foto: AP

Podatki Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) kažejo, da je leta 2020 za posledicami poškodb, povezanih s strelnim orožjem, umrlo 4300 Američanov, mlajših od 19 let. In čeprav so k tej številki všteti tudi samomori, večino predstavljajo uboji.

Ameriški civilisti imajo skupno v lasti več kot 390 milijonov pištol.

Sorodna novica "Ne uporabite mojega pravega imena. Nočem, da mi ukradejo orožje."

Porast smrtnih primerov, povezanih s strelnim orožjem med mladimi, sovpada s 33,4-odstotno rastjo ubojev s strelnim orožjem po celotnih ZDA. Kot navaja raziskava, objavljena ta teden v znanstveni reviji New England Journal Medicine, uboji nesorazmerno prizadenejo mlade Američane. V istem obdobju je delež samomorov s strelnim orožjem v ZDA narasel za 1,1 odstotka.

V celoti je delež smrti s strelnim orožjem med otroki in najstniki narasel za 29,5 odstotka, kar je več kot dvakrat toliko kot v splošni populaciji. "Še naprej nam ne uspeva obvarovati naše mladine pred tem vzrokom smrti, ki ga je mogoče preprečiti," so zapisali raziskovalci.

Delež smrti, povezanih s strelnim orožjem, se je v letih 2019 in 2020 povzpel tako med moškimi kot med ženskami in med vsemi etničnimi skupinami, pri čemer je bil porast največji med temnopoltimi Američani.

Foto: AP
Foto: AP

Na tretjem mestu mamila

V preteklih letih so bile smrti, povezane s strelnim orožjem, na drugem mestu za prometnimi nesrečami kot vodilni vzrok smrti mladih Američanov. A smrti v prometnih nesrečah počasi upadajo in leta 2020 je v njih umrlo okoli 3900 Američanov, mlajših od 19 let.
Primeri predoziranja z mamili in zastrupitev so med letoma 2019 in 2020 narasli za kar 83,6 odstotka in so zdaj tretji vzrok smrti v tej starostni skupini.

Ločena raziskava, objavljena ta mesec, je pokazala, da je zaradi prevelikega odmerka mamil leta 2020 umrlo 954 mladih (za primerjavo: leta 2019 jih je bilo 492).

Nasilje s strelnim orožjem je v ZDA med pandemijo covida-19 naraslo. "Razlogi za porast niso jasni," navajajo raziskovalci. "Ne moremo predpostavljati, da se bo smrtnost, povezana s strelnim orožjem, vrnila na ravni izpred začetka pandemije."

Ločena raziskava, objavljena februarja v reviji Annals of Internal Medicine, pa je pokazala, da je 7,5 milijona ameriških odraslih (3 odstotke prebivalstva) med pandemijo med januarjem in aprilom 2021 prvič postalo lastnikov strelnega orožja. To je izpostavilo 11 milijonov ljudi orožju v ameriških gospodinjstvih, vključno s petimi milijoni otrok.