Kot je razvidno iz spletnih objav, je športno terensko vozilo (SUV) zapeljalo v množico na božični paradi okoli 16.40 po krajevnem času. Policisti so streljali v vozilo, da bi ga ustavili. Storilca je policija po napadu ujela in je v pridržanju. Gre za 39-letnega Darrella Edwarda Brooksa. Po navedbah policije ne gre teroristično dejanje.

Po prvih izsledkih policije naj bi voznik zbežal z drugega prizorišča, ko je zapeljal v množico na božični paradi.

Lep predpraznični dogodek se je sprevrgel v tragedijo. Foto: Reuters
Lep predpraznični dogodek se je sprevrgel v tragedijo. Foto: Reuters

"Videli smo SUV-ja, ki je s polno hitrostjo zapeljal po ulici, kjer je potekala parada. Potem smo slišali glasen pok, sledili so oglušujoči kriki ljudi, ki jih je zadelo vozilo," BBC navaja besede enega od očividcev.

Danes bodo javne šole v Waukeshi zaprte, je sporočila policija.

"V mislih sem z vsemi, ki so bili prizadeti v tem nesmiselnem dejanju," je dejal župan mesta Shawn Reilly. "Kar se je zgodilo v Waukeshi, je nagnusno. Prepričan sem, da bo odgovorne doletela roka pravice," je sporočil pravosodni minister Wisconsina Josh Kaul. O tragičnem dogodku je bil obveščen tudi predsednik države Joe Biden.

Guverner Tony Evers je sporočil, da skupaj z ženo Kathy molita za Waukesho in vse otroke, družine ter člane skupnosti, ki jih je prizadelo to nesmiselno dejanje.

Predbožično parado v Waukeshi prirejajo že 59 let vsako nedeljo pred zahvalnim dnem, ki bo ta četrtek.

V ZDA voznik zapeljal v množico