S tem je sodišče zavrnilo zahtevo za razveljavitev reforme, ki so jo vložile konservativne zvezne države.

Nasprotniki reforme so pred leti opozarjali, da je zahteva po plačilu višjih davkov za tiste, ki se ne bodo zavarovali, neustavna. Foto: Reuters
Nasprotniki reforme so pred leti opozarjali, da je zahteva po plačilu višjih davkov za tiste, ki se ne bodo zavarovali, neustavna. Foto: Reuters

Vrhovno sodišče je tokrat že tretjič zavrnilo zahtevo republikancev za njeno razveljavitev. 18 zveznih držav, ki so vložile tožbo proti reformi, je vodil Teksas.

Kamen spotike višji davki

Sorodna novica Biden za prepoved jurišnega orožja, finančno bi okrepil Obamacare

Nasprotniki reforme so pred leti opozarjali, da je zahteva po plačilu višjih davkov za tiste, ki se ne bodo zavarovali, neustavna. Vrhovno sodišče je to leta 2012 zavrnilo z večino petih glasov proti štirim.

Republikanska večina v kongresu je s pomočjo predsednika Donalda Trumpa ta nepriljubljeni davek, ki je nekoliko olajšal proračunsko porabo za reformo, leta 2017 odpravila z novim zakonom. Reforma je kljub temu preživela.

Če zahteva po višjem davku, ki je bila eden od stebrov reforme, ne velja več, potem ne bi smela več veljati niti celotna reforma, so tokrat opozarjali nasprotniki Obamacara.

Odločitev ustavnega sodišča kljub konservativni večini

S tem jim je uspelo na prvi stopnji in nato še na prizivnem sodišču New Orleansa, zvezno vrhovno sodišče pa je odločilo, da je zdravstvena reforma Obamacare skladna z ustavo, čeprav ima sodišče trenutno konservativno večino.

Mnenje večine sodnikov, da države nimajo pravne osnove za tožbo, ker niso imele nobene škode s preklicem zahteve po plačilu davka oziroma s celotno reformo, je napisal Stephen Breyer.

Številne prednosti

Reforma Obamacare po sprejetju ni bila priljubljena in republikanci so zaradi tega dobili kongresne volitve leta 2010. Decembra 2016 je Obamacare podpiralo 46 odstotkov Američanov, danes pa ista anketa Fundacije Kaiser ugotavlja 54-odstotno podporo.

Obamacare je med drugim prepovedal diskriminacijo bolnih pri zavarovanju, mladim do 26. leta starosti je omogočil, da so zavarovani prek staršev, ženske imajo dostop do kontracepcije.

Biden bi Obamacare še razširil

Predsednik ZDA Joe Biden je odločitev sodišča označil za veliko zmago ameriškega ljudstva. Bidnova vlada pravi, da je zaradi Obamacara trenutno zdravstveno zavarovanih več kot 31 milijonov ljudi, ki bi bili sicer brez tega.

Biden namerava Obamacare utrditi in razširiti. V njegovem zakonu o pomoči zaradi pandemije covida-19 je več subvencij zveznim državam za zavarovanje ljudi prek Obamacara.

Številnim z nižjimi dohodki tako zdaj za zavarovanje ni treba plačati ničesar. Le nekaj republikanskih držav zavrača sredstva za zavarovanje svojih prebivalcev.

Vrhovno sodišče: Organizacija lahko zavrača sodelovanje z istospolnimi pari

Vrhovno sodišče je poleg tega soglasno razsodilo v korist katoliške dobrodelne organizacije Katoliška socialna služba (CSS), ki zavrača sodelovanje z istospolnimi pari pri posvojitvah otrok. Mesto Philadelphia je zavrnilo sodelovanje s to organizacijo, vrhovno sodišče pa je soglasno sklenilo, da je zavračanje sodelovanja Philadelphie neustavno.

Predsednik Vrhovnega sodišča ZDA John Roberts je zapisal, da organizacija nikomur ne vsiljuje svoje vere, ampak želi zgolj izvajati svoje poslanstvo na način, ki je skladen z njenimi verskimi prepričanji. Organizacija na primer prav tako ne sodeluje z neporočenimi pari.