V ZDA se razmere počasi izboljšujejo. Foto: Reuters
V ZDA se razmere počasi izboljšujejo. Foto: Reuters

Brazilija že na drugem mestu po številu okuženih na svetu, za ZDA. V nedeljo so v največji južnoameriški državi zaznali 653 novih smrti zaradi covida-19, skupno je ta bolezen vzela že 22.666 življenj. Okuženih je več kot 363.000 ljudi, v enem dnevu so potrdili skoraj 16.000 novih okužb.

Največ okuženih je še vedno v ZDA več kot 1,6 milijona, število smrti pa se približuje mejniku 100.000. V zadnjih 24 urah je umrlo 638 ljudi, skupno že skoraj 98.000. Na začetku meseca je predsednik Donald Trump posvaril, da bi lahko covid-19 skupno v državi vzel 100.000 življenj, a v isti sapi dodal, da veliko več kot toliko pa verjetno ne. "Izgubili bomo nekje med 75.000 in 100.000 ljudi. To je strašno," je dejal četrtega maja, marca pa je napovedal, da bo število žrtev, manjše od 100.000, "dobro opravljeno delo". V nedeljo je sicer v tvitu izrazil optimizem, da se številke izboljšujejo.

Prazno letališče v Sao Paulu. Foto: Reuters
Prazno letališče v Sao Paulu. Foto: Reuters

Ukrep ne velja za ameriške državljane

Je pa Washington napovedal, da bo z 28. majem prepovedal vstop v državo vsem tujcem, ki so bili v 14 dneh pred želenim vstopom v Braziliji. Bela hiša je pojasnila, da si želijo s tem preprečiti vnos novih okužb v državo. Ukrep ne bo zamajal trgovinskih povezav med državama, prav tako ne velja za ameriške državljane, njihove partnerje, skrbnike, otroke ter brate in sestre, stare do 21 let.

"Možnost za vnos okužb prek posameznikov, ki v ZDA prihajajo iz Brazilije, ogroža varnost našega infrastrukturnega sistema pa tudi nacionalno varnost," piše v sporočilu. "Upamo, da bo ta omejitev kratkoročna, a glede na razmere v Braziliji moramo narediti vse, da zaščitimo svoje državljane," je pred tem pojasnil svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, ki je napovedal, da o podobnem ukrepu razmišljajo še za kakšno drugo državo.

Širjenje prepovedi vstopa

Trenutno v ZDA nimajo vstopa tuji državljani, ki so v zadnjem času obiskali Kitajsko, Iran, schengensko območje v Evropski uniji, Združeno kraljestvo ali Irsko. S Kanado pa je država podaljšala zaprtje meje za vse nenujne poti.

Brazilija je ameriško odločitev sprejela pozitivno. Svetovalec predsednika Jairja Bolsonara, Filipe Martins, je prek Twitterja zapisal, da so ZDA sledile uveljavljenim protokolom in dodal: "Brazilije nimajo na piki."

Huntington Beach, Kalifornija. Foto: Reuters
Huntington Beach, Kalifornija. Foto: Reuters

Plaže odprte, težave na Floridi

V ZDA so se ljudje v nedeljo ob toplem vremenu sicer odpravili na plaže, saj je v državi danes dela prost dan zaradi državnega praznika dan spomina, ki je tudi uradni začetek poletne kopalne sezone. Odpravili so se le na tiste plaže, ki so odprte, in večinoma ni bilo težav razen na Floridi.

Iz mesta Daytona Beach so poročali o številnih gručah kopalcev, ki so kršili omejitev dovoljenega zbiranja do deset ljudi, plaže so bile polne zabav, pred eno od trgovin je izbruhnil strelski obračun, v katerem sta bila dva ranjena in so ju morali prepeljati v bolnišnico. Policija glede kršitev varne razdalje ni posredovala.

Bolj umirjeno je bilo na plažah Kalifornije in New Yorka, kjer so se ljudje držali pravil.