Brazilija se spoprijema z vse večjim številom okuženih in mrtvih. Foto: EPA
Brazilija se spoprijema z vse večjim številom okuženih in mrtvih. Foto: EPA

Število smrtnih žrtev covida-19 v tej latinskoameriški državi je trenutno 18.859, število okužb pa je naraslo na 291.579, kažejo podatki zdravstvenega ministrstva. Brazilija, kjer so samo v torek potrdili 1179 smrti zaradi te bolezni, je prehitela Združeno kraljestvo glede števila okužb in je glede tega tretja na svet, za ZDA in Rusijo.

Širjenje novega koronavirusa: žarišče zdaj v Latinski Ameriki

Deutsche Welle poroča, da zdravstveni strokovnjaki menijo, da je zaradi pomanjkanja testiranja število okužb pravzaprav 15-krat večje, bojijo pa se tudi, da je umrlo najmanj dvakrat več ljudi. Bolnišnice so že prenatrpane, vse več bolnikov pa zaradi covida-19 umira na svojih domovih.

Na skrajno desničarskega predsednika Jairja Bolsonara letijo kritike zaradi njegovega obravnavanja krize. Bolsonaro je namreč dolgo zavračal ukrepe socialnega distanciranja, namesto tega pa je zagovarjal ponovni zagon gospodarstva.

Covid-19 je označeval za "malo gripo", Kitajsko pa je obtožil, da spodbuja histerijo. Pandemija je po njegovem mnenju organizirana zato, da škoduje njemu in ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Predsednik je postal kljub svarilom zdravstvenih strokovnjakov tudi odločen zagovornik zdravila proti malariji klorokin kot mogočega zdravila proti covidu-19.

Posnetek pokopališča v Sao Paulu, namenjen žrtvam covida-19. Foto: Reuters
Posnetek pokopališča v Sao Paulu, namenjen žrtvam covida-19. Foto: Reuters

V sredo je zdravstveno ministrstvo izdalo nove smernice za širšo uporabo zdravil proti malariji v blažjih primerih covida-19, Bolsonaro pa je vojaškim laboratorijem ukazal, naj izdelajo čim več tega zdravila.

Po zamenjavi dveh zdravnikov z mesta ministra je vršilec dožnosti postal aktivni general Eduardo Pazuello, ki je odobril spremembo pravil glede uporabe zdravil proti malariji. Njegova predhodnika sta bila zamenjana oziroma odstopila po pritiskih, da odobrita zgodnjo uporabo teh zdravil.

Bolsonaro se je odzval z vojaško retoriko. "V vojni smo. Hujše od poraza bi bila sramota, če se ne bi borili," je glede odločitve vlade, da spodbudi uporabo zdravila brez dokazov o njegovi učinkovitosti zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Nekateri zdravniki se medtem bojijo, da je v zadnjih tednih zaradi uporabe klorokina doma brez zdravstvenega nadzora umrlo na stotine ljudi.

Brazilija postaja svetovno žarišče novega koronavirusa