Foto: Reuters
Foto: Reuters

Množica ljudi, bilo naj bi jih okoli sedem tisoč, kot poroča BBC, je proti ZDA odšla le nekaj dni prej, preden naj bi ameriški državni sekretar Antony Blinken z mehiškim predsednikom razpravljal o tem, kako zajeziti množične migracije.

Tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da sta ameriški predsednik Joe Biden in njegov mehiški kolega Andres Manuel Lopez Obrador zaskrbljena zaradi "dramatičnega" povečanja števila prebežnikov, ki prečkajo skupno mejo med državama.

Število ljudi, prijetih na južni meji ZDA, je v letu 2023 že preseglo dva milijona. Zgolj letos septembra je ameriška mejna patrulja po podatkih ameriške domovinske varnosti prijela več kot 200.000 prebežnikov, ki so nezakonito prečkali mejo med ZDA in Mehiko.

Nova migrantska karavana je na božični večer odšla iz južnomehiškega mesta Tapachula blizu južne meje države z Gvatemalo. Voditelji karavane so nosili transparent z napisom "Izhod iz revščine". Aktivisti za pravice prebežnikov pravijo, da je med tistimi, ki hodijo proti ZDA, 3000 otrok, starih 14 let ali manj.

Tamkajšnji mediji poročajo, da je večina ljudi s Kube, Haitija in iz Hondurasa, nekateri pa so prišli celo iz Bangladeša in Indije. Številni so povedali, da so se za karavano odločili po tem, ko so več mesecev čakali na tranzitna dovoljenja.

Aktivist za pravice prebežnikov Luis García Villagrán, ki spremlja karavano, je dejal, da je bila pridružitev množičnemu pohodu proti severu zadnja možnost za številne, ki so obtičali v Tapachuli. "Mehiški državi sporočamo, da nam ni pustila druge možnosti, kot da gremo po obalni avtocesti in hodimo, kolikor lahko," je dejal.

V petek je mehiški predsednik Lopez Obrador dejal, da je pripravljen znova sodelovati z ZDA, da bi obravnavali vprašanje migracij. Z ameriško državno sekretarko naj bi se srečal v sredo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters