Trump je bil še drugič v svojem mandatu ustavno obtožen, tokrat zaradi spodbujanja nasilja in vdora v kongres. Foto: Reuters
Trump je bil še drugič v svojem mandatu ustavno obtožen, tokrat zaradi spodbujanja nasilja in vdora v kongres. Foto: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je ustavno obtožbo z glasovi demokratov in desetih republikancev potrdil teden dni pred iztekom Trumpovega mandata. Republikanci pa zdaj skušajo prepričati javnost, da druga ustavna obtožba Trumpa nima smisla, ker ni več na položaju, s katerega bi ga v primeru obsodbe v senatu lahko odstavili. Drugih sankcij namreč ustavna obtožba ne predvideva.

Demokrati pa pri ustavni obtožbi vztrajajo, ker so prepričani, da podžiganje podpornikov k napadu na kongres ne more iti v pozabo brez posledic. Če bi senat Trumpa obsodil, bi nato lahko glasovali o prepovedi njegove ponovne predsedniške kandidature v prihodnosti. Trump je namigoval, da se bo morda spet podal na volitve leta 2024.

Trump se od izselitve iz Bele hiše mudi na Floridi, v vili na svojem posestvu Mar-a-Lago, ki jo imenuje
Trump se od izselitve iz Bele hiše mudi na Floridi, v vili na svojem posestvu Mar-a-Lago, ki jo imenuje "zimska Bela hiša". Foto: Reuters

McConnell: Stranke morajo imeti dovolj časa za pripravo

Za zdaj še ni znano, kdaj se bo sodni proces v senatu začel. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi še ni povedala, kdaj bo ustavno obtožbo predala naprej. Vodja senatne manjšine Mitch McConnell je v četrtek predlagal demokratom, da bi s tem počakali do 28. januarja, nato pa bi imel Trump dva tedna časa, do 11. februarja, da pripravi svojo obrambo. Samo tako bi lahko po mnenju McConnella zagotovili, da bi imele vse stranke v postopku dovolj časa za pripravo na sojenje. A s tem predlogom se mora strinjati tudi vodja demokratov v senatu Chuck Schumer, ki pa se še ni odzval, piše BBC.

McConnell je bil proti prvi ustavni obtožbi Trumpa leta 2019, tokratno je zaradi napada na kongres podprl, ni pa povedal, ali bo glasoval za obsodbo. Za obsodbo Trumpa demokrati potrebujejo še 17 republikancev, kar ne bo preprosto.

Trump je za obrambo najel odvetnika Butcha Bowers, ki je do zdaj že zastopal republikanske guvernerje Južne Karoline, v času vlade republikanca Georgea Busha mlajšega pa je bil zaposlen v pravosodnem ministrstvu ZDA.

Trump bo v primeru oprostitve v senatu predsednik z dvema oprostitvama ustavne obtožbe.

Kakšno je razmerje moči med glavnima strankama v ZDA?