Stavka uslužbencev Washington Posta. Foto: Reuters
Stavka uslužbencev Washington Posta. Foto: Reuters

S prekinitvijo dela so zaposleni skušali pritisniti na vodstvo, saj pogajanja o novi kolektivni pogodbi trajajo že 18 mesecev, a brez uspeha. Protestirali so tudi proti pred kratkim napovedanemu desetodstotnemu zmanjšanju števila zaposlenih.

Stavkajoči so pred sedežem časopisa v Washingtonu skandirali gesla, peli pesmi in nosili plakate z napisom "Za pošteno pogodbo". Sindikat je ocenil, da se je stavke udeležilo več kot 700 zaposlenih, na stavkovni shod pa je prišlo približno 400 uslužbencev, piše CNN.

Sindikat je pri svojem dejanju dobil posredno podporo predsednika ZDA Joeja Bidna, saj se je Bela hiša na dan stavke vzdržala sodelovanja s časopisom.

Čeprav se sindikat že leto in pol pogaja z vodstvom o novi pogodbi, dogovor še ni blizu. Glavna sporna točka med obema stranema ostajajo plače. Vodstvo je predlagalo 2,25-odstotno povišanje plač, a je sindikat opozoril, da je to zaradi inflacije premalo.

Sindikatu pri njegovih zahtevah ni v korist, da se Washington Post spopada z velikimi finančnimi težavami, saj naj bi ta medijska hiša letos imela kar 100 milijonov dolarjev izgube. Zato se je vodstvo časopisa odločilo zmanjšati stroške, oktobra so tako napovedali, da nameravajo zmanjšati število zaposlenih. Zaposleni so se temu uprli in poudarjali, da je časopis v lasti Bezosa, ki velja za enega najbogatejših ljudi na svetu. Bezos je dejal le, da želi, da bi bil časopis plačilno sposoben.