V Latinski Ameriki živi osem odstotkov svetovnega prebivalstva, imajo pa 30 odstotkov vseh umrlih in okuženih po svetu. Foto: Reuters
V Latinski Ameriki živi osem odstotkov svetovnega prebivalstva, imajo pa 30 odstotkov vseh umrlih in okuženih po svetu. Foto: Reuters

Latinska Amerika, kjer živi okoli osem odstotkov svetovnega prebivalstva, ima po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina okoli 30 odstotkov vseh umrlih in okuženih v svetu. Novi koronavirus se na tem območju hitro širi, med okuženimi pa so tudi vodilni politiki, kot sta brazilski predsednik Jair Bolsonaro ter vršilka dolžnosti bolivijskega predsednika Jeanine Áñez.

Med desetimi državami z največ okužbami z novim koronavirusom je glede na podatke Univerze Johnsa Hopkinsa pet latinskoameriških, in sicer Brazilija, Mehika, Peru, Čile in Kolumbija. Zdravstveni sistemi teh držav so preobremenjeni, gospodarska rast pada, države pa se pogrezajo še globlje v revščino.

Najhuje prizadeta je Brazilija, ki je na drugem mestu v svetu za ZDA tako po številu okužb kot po številu smrtnih žrtev covida-19. Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je v nedeljo sporočilo, da so v zadnjih 24 urah potrdili 25.800 novih primerov okužbe, 541 ljudi je umrlo. Skupno so v Braziliji doslej potrdili 2,73 milijona okužb, covid-19 pa je zahteval več kot 94.000 življenj.

Mehika, kjer so v nedeljo po podatkih ministrstva za zdravje potrdili več kot 4800 novih okužb in 247 smrtnih žrtev, se je v soboto povzpela na tretje mesto na svetu po številu umrlih za covidom-19. Doslej so v tej državi potrdili več kot 439.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 47.000 ljudi.

V Peruju, kjer je število okuženih nedavno preseglo 400.000, se število novih okužb hitro povečuje po rahljanju ukrepov za zajezitev pandemije. V soboto so zaznali 7448 novih okuženih, kar je največ v enem dnevu od konca maja.

Tudi v Argentini, kjer so doslej uspešno omejevali širjenje novega koronavirusa, število okužb v zadnjem času narašča.