Nove ameriške sankcije so osredotočene na najpomembnejše sektorje v Iranu, med katerimi je trgovanje z nafto in plinom. Foto: Reuters
Nove ameriške sankcije so osredotočene na najpomembnejše sektorje v Iranu, med katerimi je trgovanje z nafto in plinom. Foto: Reuters
Donald Trump
Ameriški predsednik je maja letos ZDA povlekel iz iranskega jedrskega sporazuma in začel postopoma uvajati sankcije proti Iranu in državam, ki z njim trgujejo. Foto: Reuters

ZDA po izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma meseca maja postopoma obnavljajo sankcije proti Iranu. Ponedeljkov sveženj bo po trditvah Bele hiše "najhujši za Iran", saj napada najpomembnejše sektorje države, poroča BBC. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je sporočil, da Iran nad obnovo sankcij ni zaskrbljen.

"Naš končni cilj je prisiliti Iran, da za vedno opusti svoje zunanje dejavnosti in se začne obnašati kot normalna država," je po napovedi sankcij povedal državni sekretar Mike Pompeo. Napovedal je, da ZDA za nakup iranske nafte začasno ne bodo sankcionirale osem "jurisdikcij", ki so zmanjšale sodelovanje z Iranom. Dve izmed jurisdikcij naj bi prekinili dobavo nafte iz Irana, drugih šest naj bi jo zmanjšalo. Izvzem iz sankcij za osem držav je začasen in velja za šest mesecev.

Turški energetski minister Fatih Donmez je sporočil, da je med njimi Turčija. Med državami oz. jurisdikcijami naj bi bile tudi Indija, Irak in Južna Koreja, je za Reuters sporočil neimenovani vir blizu dogajanja. Pompeo držav ni imenoval, je pa izpostavil, da iz sankcij ne bo izvzeta Evropska unija kot celota.

Ameriški minister za trgovino Steven Mnuchin je omrežju za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT) s sedežem v Bruslju že naročil, da mora iz svojega omrežja odstraniti vse iranske finančne institucije s črnega seznama, ki ga bodo ZDA objavile v ponedeljek - v nasprotnem primeru čakajo sankcije tudi SWIFT.

Trump v tvitu napovedal sankcije
Ponovno vzpostavljanje sankcij je del strategije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katero želi Iran prisiliti, da omeji razvoj jedrskih in raketnih programov ter vojaško prisotnost oz. podporo v Jemnu, Libanonu, Siriji in drugih delih Bližnjega vzhoda. Čeprav so mednarodni strokovnjaki ugotavljali, da Iran ni kršil jedrskega sporazuma, podpisanega leta 2015, je Trump sporazum označil za nedelujoč in ZDA povlekel iz dogovora.

Ameriški predsednik je v referenci na frazo "zima prihaja" iz serije Igra prestolov nove ukrepe napovedal s tvitom "sankcije prihajajo".