Bidna doma čakajo zahtevna finančna pogajanja. Foto: Reuters
Bidna doma čakajo zahtevna finančna pogajanja. Foto: Reuters

Biden je na Japonskem ponovil svoje izhodišče, da je v mandatu dosegel zmanjšanje primanjkljaja v višini treh trilijonov dolarjev, da pa je Bela hiša v zdajšnjih pogovorih pristala še na proračunske reze za dodaten trilijon. Zato čaka na predlog republikanske strani.

"Ne bom privolil v rešitev, ki omogoča 30 milijard dolarjev davčnih olajšav za naftno industrijo, ki je samo lani ustvarila za 200 milijard dolarjev dobička. Ne potrebujejo tovrstnih spodbud, pri čemer pa bi ogrozili zdravstveno zavarovanje 21 milijonov Američanov, če bi posegli v program Medicaid. Ne bom privolil v 200 milijard dolarjev dodatnih plačil farmacevtski industriji, obenem pa bi krčili delovna mesta učiteljev in njihovih pomočnikov v več kot 100.000 šolah ter 30.000 policistom po ZDA. Ne bom privolil v zaščito bogatih utajevalcev davkov in kriptotrgovcev, obenem pa ogrozil pomoč pri oskrbi s hrano milijona Američanov," je dejal Biden.

Biden se je med poletom iz Japonske pogovarjal s predsednikom predstavniškega doma Kevinom McCarthyjem, ki je pretekli konec tedna začasno ustavil pogajanja. "Najti moramo način, kako iz neporabljenih sredstev, namenjenih za pomoč v času covida, vrniti prihranke. Obstajajo načini krepitve našega gospodarstva, obvladovanja inflacije, in o vsem tem sva se pogovarjala. Brez zelo dobrega zakona o omejitvah, ohranjanju in rasti danes ne bi sedeli za pogajalsko mizo …"

McCarthy tukaj omenja zakon o omejevanju zadolževanja, ki ga je po strankarski liniji konec aprila sprejel predstavniški dom. Pogajanja se bodo nadaljevala po vrnitvi predsednika Bidna v Washington, pri tem pa je očitno, kako sta oba voditelja v primežu lastnih strank. Predsednik Biden zaradi nasprotovanja dela demokratov pogajanjem samim in iskanju kompromisa na račun državljanov, govornik McCarthy pa skrajnega dela republikancev, ki mu lahko pri glasovanju mimogrede sesujejo večino in ga s pozivom o takojšnjem glasovanju o nezaupnici celo spravijo ob položaj.