Posnetek viharja Florence iz vesolja. Foto: Reuters
Posnetek viharja Florence iz vesolja. Foto: Reuters

Vihar, ki grozi, da bo v petek obale Severne in Južne Karoline prizadel z vetrovi s hitrostjo 215 kilometrov na uro in velikimi valovi, se povečuje, v naslednjem dnevu ali dveh pa se bo še okrepil.

"Ta vihar je pošast," je v torek dejal guverner Severne Karoline Roy Cooper. "To je izjemno nevaren, zgodovinski vihar, ki ogroža življenja," je dejal.

Guvernerji Severne in Južne Karoline ter Virginije so ukazali evakuacijo okoli milijona ljudi z njihovih domov na obali. V Južni Karolini so oblasti na nekaterih avtocestah obrnile smer vožnje, da bi vse večje ceste vodile stran od morja, s čimer so pospešili evakuacijo.

Oblasti so vzpostavile zaklonišča za ljudi, ki se jim ne bo uspelo evakuirati.

Največja grožnja letos
Florence je najmočnejši vihar, ki letos grozi celinskim ZDA. Dosega četrto stopnjo na petstopenjski lestvici Saffir-Simspon, nahaja pa se okoli 1.360 kilometrov od rta Cape Fear v Severni Karolini.

Ameriški predsednik Donald Trump je sprostil zvezna sredstva za pomoč. V Severni in Južni Karolini, Virginiji, Marylandu in Zveznem okrožju Kolumbija so razglasili izredne razmere.

Iz zvezne agencije za posebne in izredne razmere v ZDA sporočajo, da se pripravljajo na "uničenje". Prebivalci so domove skušali zaščititi z deskami, nakupili pa so zaloge hrane, vode in drugih potrebščin. Na nekaterih črpalkah je začelo primanjkovati goriva.