ZDA se vojaško osredotočajo na indopacifiško območje. Na svetu je okoli 40 letalonosilk, od tega jih imajo samo ZDA 11, in to največje. Na sliki ameriška letalonosilka USS Ronald Reagan. Foto: Reuters
ZDA se vojaško osredotočajo na indopacifiško območje. Na svetu je okoli 40 letalonosilk, od tega jih imajo samo ZDA 11, in to največje. Na sliki ameriška letalonosilka USS Ronald Reagan. Foto: Reuters

Trenutno ima mornarica ZDA 293 ladij, v skladu z načrtom Naprej prihodnost pa naj bi jih imela 355. Načrt bo zahteval dodatnih več deset milijard dolarjev za mornarico do leta 2045, zagotovil pa naj bi nadaljnjo pomorsko prevlado ZDA nad Kitajsko, ki jo v Washingtonu predstavljajo kot največjo grožnjo.

Kot je dejal Esper, bo lahko mornarica prihodnosti bolj uravnoteženo imela "smrtonosne učinke iz zraka, z morja in izpod morja".

Povečanje mornarice bo obsegalo več manjših ladij, pa tudi podmornic ter ladij z manjšo posadko ali brez nje. Mornarica naj bi dobila tudi več brezpilotnih letal, ki bodo razporejena na letalonosilkah, poroča Guardian.

Po ministrovih besedah naj bi mornarica lažja preživela spopad visoke intenzivnosti, predstavljala naj bi ameriško moč in prisotnost ter bila sposobna izvajati natančne napade z zelo velikih razdalj.

Kitajska razvija svojo mornarico, a močno zaostaja za ZDA. Foto: Reuters
Kitajska razvija svojo mornarico, a močno zaostaja za ZDA. Foto: Reuters

Esper je dejal, da med drugim razvijajo oziroma testirajo 40-metrsko samoploveče plovilo, ki lahko avtonomno išče sovražne podmornice po več kot dva meseca.

Ladje brez posadke bodo v prihodnosti vse bolj vključene v vojskovanje, lahko bodo streljale, polagale mine, dobavljale zaloge ali nadzirale sovražnika, je dejal obrambni minister. To bo po njegovih besedah v naslednjih letih in desetletjih velik premik v ameriškem pomorskem vojskovanju.

"Epicenter tekmovanja v moči s Kitajsko"

Minister je ponovil, da je Kitajska največja varnostna grožnja za ZDA, indopacifiško območje pa je prednostna regija za ameriško vojsko. "Ne samo da je ta regija pomembna, ker predstavlja splet svetovne trgovine, je tudi epicenter velikega tekmovanja v moči s Kitajsko," je dejal Esper.

Ameriško obrambno ministrstvo je ta mesec objavilo poročilo o kitajski Ljudski osvobodilni vojski, v katerem pravi, da ima Kitajska največjo mornarico na svetu s 350 ladjami in podmornicami. A, kot je poudaril Esper, kitajska mornarica vseeno zaostaja v moči in zmožnostih. "Tudi če nehamo graditi nove ladje, bi Kitajska potrebovala leta, da bi dohitela naše zmožnosti na morju."

Da bi ameriška mornarica dosegla 355 ladij, bi morala dobiti večji delež vojaškega proračuna, morala pa bi več vlagati tudi v razširjanje in modernizacijo ladjedelnic, pri čemer je Kitajska v prednosti, je še dejal ameriški obrambni minister.