Z ameriškega zunanjega ministrstva so za STA potrdili, da
Z ameriškega zunanjega ministrstva so za STA potrdili, da "pozorno spremljajo" politične pritiske na medije v Sloveniji. Foto: EPA

Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna je za STA poudarila, da je svoboda medijev temeljno načelo demokracije.

Ob tem so dodali, da se ZDA veselijo nadaljnjega partnerstva s Slovenijo pri spodbujanju odprte izmenjave idej in informacij, ki so bistvenega pomena za odgovorno vladanje povsod po svetu.

New York Times premierja Janšo označil za nacionalističnega voditelja

Die Presse o "slovenskem pacientu" Janši, ki ga EU "res ne potrebuje"

O dogajanju v Sloveniji je že januarja pisal časnik New York Times in slovenskega premierja Janeza Janšo označil za nacionalističnega politika, ki ga primerjajo z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Tožilci Svet Evrope opozorili na "nedopustne pritiske" premierja Janše

"Janša je že dolgo znan po spletnih napadih na nasprotnike, vključno z mediji, ki jih ima za pristranske, in po nasprotovanju priseljevanju. Po njegovi vrnitvi na oblast je prišlo v ospredje še eno vprašanje, ki ga imajo populisti radi, to je kultura," piše v članku, ki se je v svojem besedilu osredotočil na zamenjave vodstev muzejev v Sloveniji.

Janša je oktobra pred predsedniškimi volitvami v ZDA izrazil podporo Trumpu in komentiral, da bi bil Biden v primeru izvolitve eden najšibkejših predsednikov ZDA v zgodovini. Dan po volitvah, 3. novembra, ko so v ZDA še preštevali glasove, pa je tvitnil, da je povsem jasno, da so Američani Trumpa izvolili še za štiri leta. Po potrditvi zmage Josepha Bidna nekaj dni pozneje mu Janša kot eden redkih državnikov ni javno čestital.

Vprašanje medijske svobode v Sloveniji bo prihodnji teden na dnevnem redu zasedanja Evropskega parlamenta, o dogajanju pa se je v zadnjem času razpisalo več evropskih medijev.