Twitter je pred ameriškimi kongresnimi volitvami po pritožbah izbrisal 10.000 lažnih računov. Foto: EPA
Twitter je pred ameriškimi kongresnimi volitvami po pritožbah izbrisal 10.000 lažnih računov. Foto: EPA

Lažni računi so bili upravljani tako, da je kazalo, kot da pripadajo demokratskim predstavnikom, je v petek poročal portal TechCrunch. Prav odbor demokratske stranke za kongresne volitve je družbeno omrežje obvestil o zavajajočih tvitih, v katerih so volivce pozivali, naj se ne udeležijo vmesnih kongresnih volitev 6. novembra.

Račune so pri Twitterju izbrisali v obdobju od konca septembra do začetka oktobra. "Odstranili smo številne račune, ker so skušali avtomatizirano širiti dezinformacije, kar je kršitev naših smernic," je portalu TechCrunch sporočil tiskovni predstavnik Twitterja in dodal, da so širjenje lažnih tvitov "zaustavili hitro in pri izvoru".

Podjetje sicer ni navedlo primerov računov, ki so bili izbrisani. Prav tako niso navedli, kdo naj bi bil v ozadju teh dejavnosti in kako so računi delovali. S Twitterja so sporočili le, da se zdi, da so račune upravljali zunaj ZDA.

Kaplja v morje?
TechCrunch poudarja, da je Twitterjev ukrep le kaplja v morje. Letos je Twitter zaradi širjenja in promocije terorističnih vsebin izbrisal 1,2 milijona računov. Samo v mesecu maju je podjetje zaradi širjenja avtomatiziranih škodljivih vsebin izbrisalo skoraj deset milijonov računov. Po julijskih podatkih je imel Twitter 335 milijonov vsakomesečno aktivnih uporabnikov.

Uporabniki lahko prijavijo sumljive tvite
Pri Twitterju si že dalj časa prizadevajo, da bi ostreje ukrepali proti lažnim profilom, prek katerih se širijo nezaželena komercialna sporočila ("spam") in politična propaganda. V sredo so uporabnikom omogočili, da lahko tvite označijo kot sumljive ali spam. Med mogočimi razlagami za odločitev je tudi možnost "račun je lažen".

Opis postopka v angleščini najdete tukaj: