Moški s palestinsko zastavo v bližini mesta Nablus na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: EPA
Moški s palestinsko zastavo v bližini mesta Nablus na okupiranem Zahodnem bregu. Foto: EPA

ZDA bodo 150 milijonov dolarjev namenile Agenciji Združenih narodov za palestinske begunce na Bližnjem vzhodu (UNWRA), 75 milijonov dolarjev za gospodarsko in razvojno pomoč Zahodnemu bregu in Gazi ter 10 milijonov dolarjev za mirovne programe prek ameriške agencije za mednarodni razvoj, je sporočil Blinken.

Bidnova administracija je predtem namenila več sto milijonov dolarjev za ponovno odprtje palestinske diplomatske misije v Washingtonu. Joe Biden je v preteklosti tudi nakazal, da za reševanje izraelsko-palestinskega konflikta podpira "rešitev dveh držav".

Oznanitve sprememb ameriške politike prihajajo po marčevskih parlamentarnih volitvah v Izraelu in mesece pred načrtovanimi volitvami na palestinskih ozemljih.

Bidnov predhodnik Donald Trump je bil izrazito naklonjen Izraelu. ZDA so za prestolnico Izraela priznale Jeruzalem, kamor so preselile tudi svoje veleposlaništvo, Trump pa je za rešitev konflikta predstavil bližnjevzhodni "mirovni" načrt, po katerem bi si Izrael lahko priključil dele okupiranih palestinskih ozemelj, vključno z nezakonitimi naselbinami. Njegova administracija je leta 2018 prekinila vse stike s Palestinsko oblastjo (PA).

Izraelska vojska ubila palestinskega voznika

Na nadzorni točki med okupiranim Zahodnim bregom in Izraelom je izraelska vojska medtem ubila voznika avtomobila iz Palestine. Izraelska vojska trdi, da je vozilo proti skupini vojakov vozilo "na način, ki je ogrožal njihovo življenje", odgovorili so s streli.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je ubitega identificiralo kot 42-letnega Osamo Mansourja. Njegova žena Sumaja Mansour, ki je bila z njim v vozilu in je lažje ranjena, navaja drugačen potek dogodkov kot izraelska vojska. "Ukazali so nama, naj ustaviva avtomobil. Ustavila sva in ga ugasnila. Nato so rekli, da lahko greva. Obrnila sva avtomobil in se začela premikati, ko so začeli streljati na naju," je povedala za palestinsko televizijo.

Župan vasi Bidu, kjer je živel umrli, je napovedal, da bi lahko zadevo naslovili na Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki je prejšnji mesec napovedalo uradno preiskavo vojnih zločinov na palestinskih ozemljih.