Umor je v ZDA sprožil proteste proti policijskemu nasilju. Foto: Reuters
Umor je v ZDA sprožil proteste proti policijskemu nasilju. Foto: Reuters

"Breonna Taylor bi morala biti danes živa," je glavni ameriški tožilec Merrick Garland povedal na novinarski konferenci ob predstavitvi obtožnice za policiste.

Trije od policistov so bili obtoženi, da so zavestno uporabili lažne informacije, ki so jih uporabili za pridobitev naloga za aretacijo, s katerim so se podali na preiskavo stanovanja, kjer je s svojim zaročencem prebivala 26-letna Taylor. Četrti policist, nekdanji detektiv Brett Hankinson, je bil obtožen kršitve državljanskih pravic zaradi domnevne uporabe čezmerne sile.

Policisti so zgodaj zjutraj 13. marca 2020 vdrli v stanovanje Breonne Taylor s sodnim nalogom, ki ni zahteval, da se identificirajo. Iskali so nevarnega preprodajalca mamil, ki pa je bil takrat že aretiran in sploh ni živel na naslovu Breonne Taylor. Ta je mirno spala skupaj z zaročencem Kennethom Walkerjem, dokler ju ni zbudil hrup in sta mislila, da so prišli vlomilci.

Walker je potegnil pištolo in enega od policistov zadel v nogo. Policisti so začeli streljati in ubili Breonno Taylor. Walkerja so potem aretirali in obtožili poskusa umora, vendar so pozneje obtožnico zavrgli.

Predtem je bil za umor obtožen le Hankinson, ki pa ga je porota v Louisvillu v Kentuckyju na začetku leta oprostila obtožb.