Število žrtev vztrajno narašča. Foto: Reuters
Število žrtev vztrajno narašča. Foto: Reuters

Po podatkih oblasti so doslej našteli 1297 mrtvih po potresu z magnitudo 7,2, ki je imel žarišče okoli 150 kilometrov zahodno od glavnega mesta Port-au-Prince. Uničenih je okoli 13.600 stavb, še okoli 13.700 je poškodovanih. Poškodovanih je okoli 5700 ljudi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila haitijska civilna zaščita.

Reševalci zdaj tekmujejo s časom in skušajo najti čim več pogrešanih, preden območje doseže tropska nevihta Grace, ki bi lahko prinesla obilne padavine, te pa bi lahko povzročile nove težave, od poplav do zemeljskih plazov.

V krajih na jugu države, ki jih je sobotni potres še posebej hudo prizadel, so prebivalci spali kar na prostem pred svojimi hišami oziroma tistim, kar je ostalo od njih. Območje medtem stresajo popotresni sunki, tudi močnejši.

Države na pomoč Haitiju

Haiti medtem prejema pomoč številnih držav. Sosednja Dominikanska republika pomaga predvsem s pošiljkami hrane in medicinske opreme. Na pomoč je priskočila tudi Mehika, Kuba in Ekvador sta odposlala medicinske in reševalne ekipe. Pomoč so ponudili tudi Čile, Argentina, Peru in Venezuela, pa tudi Združeni narodi, še poroča AFP.

Namestnica ameriškega zunanjega ministra Wendy Sherman je haitijskemu premierju Arielu Henryju sporočila, da ZDA že zbirajo materialno pomoč. Vladna agencija za humanitarno pomoč USAID pa je na območje poslala ekipo 65 reševalcev, ki bodo s posebno opremo pomagali pri iskanju ponesrečenih.

Na Haitiju umrlo 1297 ljudi