Nekateri Assanga zagreto podpirajo, drugim je boleč trn v peti. Foto: EPA
Nekateri Assanga zagreto podpirajo, drugim je boleč trn v peti. Foto: EPA

Avstralec, ki je bil nedavno proti plačilu varščine izpuščen na prostost, je londonskemu časopisu The Sunday Times dejal, da je podpisal dogovor z dvema založbama - posel z ameriško založbo Random House je vreden 800.000 dolarjev, z britansko Canongate Books pa še 500.000. Skupaj z avtorskimi pravicami in objavami izsekov iz knjige v medijih načrtuje, da bo v žep pospravil zajetnih 1,7 milijona dolarjev.

Paul Bogaards, predstavnik Random Housa, je dejal, da bo knjiga "popoln prerez njegovega življenja do danes", govorila pa bo tudi o ustanovitvi organizacije WikiLeaks in delu, ki ga je opravil zanjo.

"Ne želim napisati te knjige, a jo moram," pa je dejal Assange in pojasnil, da potrebuje denar. Sodni stroški, ki jih ima s tem, da se bori proti izročitvi Švedski, kjer je bila proti njemu vložena obtožnica za poskus posilstva, so namreč že presegli 300.000 dolarjev. "Moram se braniti in hkrati WikiLeaks ohraniti na zeleni veji."

Resnične obtožbe ali umazana kampanja?
Assange sicer prebija dneve "v visoko tehnološkem hišnem zaporu", kot ga je opisal, v hiši v angleškem Suffolku. Tam čaka na zaslišanje, ki se bo začelo 11. januarja. Spomnimo, dve ženski iz Stockholma ga obtožujeta posilstva in dveh spolnih napadov, ki naj bi jih zagrešil avgusta lani. Avstralec obtožbe ves čas zavrača in trdi, da so del "umazane kampanje" pod vodstvom ZDA, s katero želijo ustaviti iztekanje zaupnih dokumentov njihove vlade v javnost.

Vsi imajo kaj povedati
Zanimivo je, da bo sredi februarja svoje spomine na WikiLeaks v knjižni obliki izdal tudi Daniel Domscheit-Berg, nemški aktivist in nekdanji Assangeov namestnik v WikiLeaksu, ki ga je zapustil po objavi omenjenih obtožb. Naslov njegove knjige bo "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website".