Samoa je bila država, ki se je do letos lahko hvalila z zadnjim sončnim zahodom na svetu, zdaj pa bo ta čast pripadla sosednji Tongi. Foto: EPA
Samoa je bila država, ki se je do letos lahko hvalila z zadnjim sončnim zahodom na svetu, zdaj pa bo ta čast pripadla sosednji Tongi. Foto: EPA
Samoa
Samoa, nekdaj Zahodna Samoa, je postala neodvisna od Nove Zelandije leta 1962. Glavna otoka sta Upolu in Savai'i, prestolnica pa se imenuje Apia.

Ko so se v Vatikanu v 16. stoletju odločili, da bodo posodobili julijanski koledar v gregorijanskega, je izginilo 11 dni. Datumska izguba naj bi tako razburila Rimljane, da so v večnem mestu izbruhnili nemiri. Česa podobnega na tihomorskem otočju ne gre pričakovati, čeprav so ljudje razdeljeni glede smiselnosti prestopa datumske meje. "Ljudje so vznemirjeni, toda sam sem sproščen, saj gre le za koledarsko spremembo," zagotavlja vladni predstavnik Uale Papalii.

Prehiteli bodo "kivije" in "kenguruje"
Datumska meja, ki načeloma poteka po 180. poldnevniku, se bo tako premaknila vzhodno od Samoe, ki se tako ne bo mogla več hvaliti z geslom "država, kjer sonce nazadnje zahaja". Glavni razlog za spremembo je uskladitev delovnega tedna z delovniki v glavnih trgovskih partnericah Samoe. Zdaj 180 tisoč prebivalcev ne bo več 23 ur za Novo Zelandijo in 21 ur za Avstralijo, temveč bo uro pred "kiviji" in tri pred pred "kenguruji".

"V poslovanju z Novo Zelandijo in Avstralijo smo na teden izgubili dva delovna dneva. Ko je tukaj petek, je na Novi Zelandiji že sobota. Ko smo mi ob nedeljah v cerkvah, v Brisbanu in Sydneyju že sklepajo posle," je bil slikovit ministrski predsednik Tuilaepa Sa'ilele Malielegaoi.

Turistični sektor proti skoku
Ob časovnem približanju prvima dvema partnericama bo Samoa tudi bolj usklajena s celotnim zahodnim robom pacifiškega bazena, ki prevzema primat v svetovnem gospodarstvu.

Največ nasprotovanja opustitvi petka, 30. decembra 2011, je v najpomembnejši gospodarski veji države - v turizmu. "To je nora ideja! Ne vidim nobenega pametnega vzroka za spremembo. Leta že dobro poslujemo z Novo Zelandijo in Avstralijo kljub časovni razliki. Največ bo izgubil turizem, ker Samoa ne bo več zadnja država na svetu, kjer zaide sonce," je ogorčena Valentina Tufuga.

Priložnost za dvakratna praznovanja
Turistični delavci so mnenja, da status prve države s soncem novega dne še zdaleč ni tako privlačen in romantičen kot sloves zadnjega sončnega zahoda dneva na svetu. Premier Tuilaepa je že predlagal, da turistom ponudijo možnost dvakratnega proslavljanja rojstnih dni in obletnic, saj bo Ameriška Samoa, ki leži le uro leta stran, ostala na drugi strani datumske meje.

Samoa, ki je bila do leta 1962 kolonija Nove Zelandije pod imenom Zahodna Samoa, bo konec leta 2011 drugič v svoji zgodovini prestopila datumsko mejo. Leta 1892 so kralja Samoe prepričali, da prestopi na drugo stran, s čimer bi se bolj prilagodili urniku ameriških parnikov, namenjenih v San Fransisco. Sprememba je povzročila, da so pred 120 leti na Samoi imeli dva 4. julija.

Premier Tuilaepa redno skrbi za predloge, ki dvignejo precej prahu v mikrodržavi, odmevajo pa po vsem svetu. Pred dvema letoma so na otoku zamenjali stran vožnje - zdaj vozijo po levi, tako kot v Avstraliji in Novi Zelandiji. S tem so omogočili večjo dostopnost rabljenih avtomobilov iz omenjenih držav, ki jih sorodnikom praviloma priskrbijo njihovi ekonomski izseljenci.