Silovita eksplozija je povzročila razdejanje. Foto: EPA
Silovita eksplozija je povzročila razdejanje. Foto: EPA

Napadalec se je pridružil procesiji šiitskih vernikov v mestu Potiskum v zvezni državi Yobe in se razstrelil, ko je kolona prispela do tržnice. Odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina, a omenjeno mesto leži v osrčju delovanja skrajne islamske skupine Boko Haram, ki že pet let ustrahuje prebivalstvo v tem delu najbolj poseljene afriške države.

Šiiti predstavljajo manjšino med nigerijskimi muslimani, ki so večinoma pripadniki sunitske veje islama. Za skrajne sunitske skupine, kot je Boko Haram, so šiiti pogani in jih nimajo za muslimane.

Ob ašuri se šiiti spominjajo smrti Imama Huseina, vnuka preroka Mohameda, v bitki pred več kot 1.300 leti v Karbali na ozemlju današnjega Iraka.

V nasilju umrlo na tisoče civilistov
Od leta 2009 je bilo v napadih Boko Harama na tisoče ljudi, samo letos okoli dva tisoč civilistov. Tarča njihovih napadov so pogosto kristjani in rivalske muslimanske skupine.

Boko Haram je prejšnji teden zanikal trditve nigerijskih oblasti o premirju, pri katerem naj bi posredoval sosednji Čad. V skupini so tudi zavrnili govorice, da bodo izpustili več kot 200 deklet, ki so jih ugrabili aprila in sprožili gnev svetovne javnosti. Domnevni vodja skupine Abubakar Shekau je zatrdil, da so se dekleta spreobrnila v islam in se poročila.