Samomorilski jopiči so občutljivi, zato daljše prevažanje ne pride v poštev. Foto: Wikipedia
Samomorilski jopiči so občutljivi, zato daljše prevažanje ne pride v poštev. Foto: Wikipedia
Sreča v nesreči - na samem stadionu žrtev ni bilo, saj se je napadalec razstrelil pred njim. Foto: Reuters

V nasprotju s terorističnimi napadi na podzemni železnici in avtobusu v Londonu leta 2005, ko so napadalci razstrelivo skrili v nahrbtnike, so napadalci v petek v Parizu uporabili vrsto samomorilskih jopičev, ki jih običajno povezujemo z bombnimi napadi na Bližnjem vzhodu.

Po poročanju AFP-ja, ki se sklicuje na varnostne in obveščevalne strokovnjake, je samomorilske jopiče naredil visoko kvalificiran profesionalec, ki bi lahko bil še na begu. "Samomorilski jopiči zahtevajo strokovnjaka za strelivo. Zanesljivega in učinkovitega eksploziva ne more narediti vsak," je dejal neimenovani nekdanji francoski obveščevalni vodja. Po njegovih besedah morata biti jopič ali samomorilski pas dovolj priročna, da se napadalec lahko premika, prav tako pa ne smeta po nesreči eksplodirati.

Izdelovalec jopičev najverjetneje iz Evrope
Po navedbah francoskih oblasti so uporabljeni jopiči najverjetneje vsebovali aceton peroksid, ki ga tudi amaterji lahko dokaj enostavno naredijo doma. A hkrati je zelo nestabilen. Jopiči so vsebovali tudi baterijo, gumb za detonacijo in šrapnele za povzročitev čim več ran.

Poznavalci menijo, da džihadisti teh jopičev niso prinesli iz Sirije ali Iraka, saj da bolj ko se ti jopiči tresejo, premikajo, večje je tveganje za nesrečo. Zelo verjetno je, da je izdelovalec oz. izdelovalci jopičev v Franciji ali Evropi. Morebiti so se vrnili z vojnih območij, kjer so se naučili teh spretnosti, ki jih ni mogoče pridobiti kar čez noč prek spleta. Strokovnjaki mislijo, da izdelovalec jopičev po vsej verjetnosti ni bil med napadalci, saj je preveč pomemben.

Kaj se je zgodilo pred stadionom?
Ob tem pa ključno vprašanje ostaja, zakaj so se trije napadalci pred stadionom Stade de France, kjer je potekala prijateljska tekma med Francijo in Nemčijo, razstrelili praktično na samem, pri čemer je bila ubita samo ena oseba. "Nobenega smisla nima," je za AFP povedal policijski vir. "Če hočeš povzročiti pokol, se razstreliš v trenutku, ko gledalci vstopajo na stadion ali ga zapuščajo." Med tekmo je bilo na stadionu kar 80.000 ljudi, med njimi tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Če bi se napadalec razstrelil zgolj eno uro prej, bi detonacija skoraj zagotovo terjala več deset žrtev, ob tem pa sprožila še smrtonosni stampedo. Najverjetnejša razlaga, ugiba nekdanji vodja obveščevalcev, je, da so napadalci natančno časovno uskladili napade s tistimi v osrednjem delu Pariza. "Morda niso bili najbolj bistri in čeprav niso bili na pravem položaju, so se razstrelili ob dogovorjenem času," je povedal.