Eksplozija je odjeknila pri stranskem vhodu v veleposlaništvo. Foto: Reuters
Eksplozija je odjeknila pri stranskem vhodu v veleposlaništvo. Foto: Reuters
Ankara
Pri preiskavi sodelujejo tudi Američani. Foto: Reuters

Okoli 30 let star napadalec je v napadu uporabil plastično razstrelivo. Na televizijskih posnetkih je videti poškodovan vhod v veleposlaništvo. Poleg ubitega napadalca in varnostnika je bil en človek v eksploziji ranjen.

Odgovornosti za napad ni prevzela nobena skupina. Turški notranji minister Muammer Guler je povedal, da je bil napadalec turški državljan in je pripadal nezakoniti skrajni levičarski skupini.

Mediji poročajo, da je bil pripadnik Revolucionarne ljudske osvobodilne stranke-fronte (DHKP-C) in je bil tudi zaprt zaradi s terorizmom povezanih obtožb.

DHKP-C je marksistično-leninistična skupina, ki je v preteklih letih prevzela odgovornos za samomorilske napade na policijske postaje.

Ameriški konzulat je po napadu svoje državljane opozoril pred obiski diplomatskih predstavništev v Turčiji. Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da tesno sodeluje s turškimi oblastmi pri preiskavi eksplozije v Ankari. Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland je eksplozijo označila za teroristično dejanje.

V odzivih na napad je turški premier Tayyip Erdogan pozval k naporom po vsem svetu v boju proti "terorističnim elementom".

Napad v Turčiji sta med drugimi že obsodila tudi nemška kanclerka Angela Merkel in podpredsednik ZDA Joseph Biden. Merklova je ob začetku njunega srečanja v Berlinu dejala, da so bili popolnoma zaprepadeni, ko so izvedeli za napad, Biden pa je izpostavil dolgoletno sodelovanje Nemčije in ZDA v boju proti terorizmu.

Do najhujšega tovrstnega napada v Turčiji je sicer prišlo leta 2003, ko je teroristična mreža Al Kaida izvedla serijo napadov na britanski konzulat in britansko banko HSBC v Carigradu, v katerih je življenje izgubilo skupno 62 ljudi.