Foto:
Foto:
Samomorilski napadalec Ali Džarah, ki se je razstrelil na avtobusu sredi Jeruzalema.
Izraelsko letalo boing 707 je pripeljalo arabske zapornike v Köln.

Na nemškem vojaškem letališču v bližini Kölna pa so uspešno izvedli izmenjavo ujetnikov med Izraelom in libanonsko proiransko milico Hezbolah.

Bomba je eksplodirala v bližini rezidence izraelskega premierja Ariela Šarona, ki ga takrat ni bilo v stavbi. Močna eksplozija je avtobusu, ki vozi skozi stanovanjsko četrt na ulici Gaza v središču Jeruzalema, odtrgala streho. Za prvi tovrsten napad po več kot mesecu dni je odgovornost prevzela skrajna skupina Brigade mučenikov Al Akse, ki je militantno krilo gibanja Fatah.

Napadalec je bil Palestinec Ali Džarah iz Betlehema na Zahodnem bregu, član omenjene skupine. Zaradi včerajšnjega izraelskega vdora v Gazo, ko je bilo ubitih osem Palestincev, je več palestinskih skrajnih skupin napovedalo povračilne ukrepe. Palestinske oblasti, tudi palestinski voditellj Jaser Arafat in premier Ahmed Kurej, sicer oba pripadnika Fataha, so napad ostro obsodile in pozvale k obnovitvi mirovnih pogajanj.

Kljub napadu se bo izmenjava ujetnikov, ki poteka v Kölnu, nadaljevala, trdijo izraelski viri.

Po dveh letih pogajanj izraelsko-arabska izmenjava
Na nemškem vojaškem letališču v bližini Kölna so uspešno izvedli izmenjavo ujetnikov po dogovoru med Izraelom in libanonsko proiransko milico Hezbolah. Izrael je v zameno za nekega poslovneža in posmrtne ostanke treh vojakov, ubitih leta 2000 na meji med Izraelom in Libanonom, Hezbolahu izročil 30 Arabcev, predvsem Libanoncev. Med njimi so tudi gverilska voditelja, šejk Abdel Karim Obejd in Mustafa Dirani, ter neki nemški državljan, ki je prevzel islamsko vero.

Hezbolah je v Bejrutu nemškemu posredniku predal izraelskega poslovneža Elhanana Tenenbauma in trupla treh izraelskih vojakov. Delegacija izraelskih vojaških strokovnjakov je v Kölnu najprej opravila identifikacijo posmrtnih ostankov, nato pa je Izrael izpustil zapornike. Posmrtne ostanke vojakov naj bi danes zvečer z vojaškimi častmi počastili na letališču Ben-Gurion v Tel Avivu. Hezbolah je sicer tik pred predajo uradno potrdil smrt vojakov, ki so jih ugrabili leta 2002.

Skupaj bodo osvobodili 435 arabskih zapornikov
V skladu z dogovorom je Izrael z avtobusi na pet kontrolnih točk v Gazi in na Zahodnem bregu odpeljal okoli 400 palestinskih zapornikov. V izraelskih zaporih je skupno okoli 7.500 Palestincev - večino so jih zaprli v zadnjih treh letih.