Ko je bil talibanski režim s pomočjo ZDA leta 2001 pregnan z oblasti, je ZN Rabanija, po rodu Tadžika, še vedno priznaval kot uradnega predsednika Afganistana. Foto: Reuters
Ko je bil talibanski režim s pomočjo ZDA leta 2001 pregnan z oblasti, je ZN Rabanija, po rodu Tadžika, še vedno priznaval kot uradnega predsednika Afganistana. Foto: Reuters

Napad se je zgodil na njegovem domu v afganistanski prestolnici. Rabani je živel v diplomatski četrti blizu ameriškega veleposlaništva. V času napada se je na svojem domu sestal z dvema predstavnikoma talibanov, eden izmed njiju naj bi imel v turbanu skrito razstrelivo.

Vodja pogajalcev
V napadu je bil huje ranjen visoki predstavnik afganistanske vlade Masum Stanekzai in še trije ljudje. To je bil že drugi napad znotraj dobro varovane četrti v središču Kabula.

Rabani je bil vodja Visokega sveta za mir pri predsedniku Hamidu Karzaju, čigar naloga so pogajanja s talibani, ki pa do zdaj niso bila uspešna. Karzaj je Visoki svet za mir ob njegovi ustanovitvi lani opisal kot največje upanje za Afganistance in pozval talibane, naj izkoristijo priložnost in pomagajo vzpostaviti mir.

Sporna figura
Številni člani sveta so nekdanji bojevniki, ki so se leta borili proti talibanom, njihova vključitev v svet pa je okrepila dvome, da bodo lahko izpolnili svojo nalogo. Tudi Rabani je bil sporna figura. V 70. letih prejšnjega stoletja je ustanovil stranko, iz katere so se razvili afganistanski mudžahedini, zato so ga številni krivili za smrti in uničenje v državljanski vojni. Talibani naj bi po poročanju BBC-ja že dlje časa želeli njegovo smrt.

Afganistan je vodil, preden so oblast prevzeli talibani od leta 1992. Potem ko je bil leta 1996 izgnan iz Kabula, je postal vodja Severnega zavezništva, ki je prevzelo oblast po padcu talibanov.

Karzaj skrajšal obisk v New Yorku
Atentat na Rabanija je eden najodmevnejših političnih umorov v Afganistanu od začetka ameriške invazije leta 2001. Pred dvema mesecema je bil prav tako v atentatu ubit brat predsednika, Ahmed Vali Karzaj.

Karzaj je zaradi uboja svojega predhodnika skrajšal svoj obisk na sedežu Združenih narodov v New Yorku in se vrača v domovino. Pred odhodom naj bi se vseeno srečal s predsednikom ZDA Barackom Obamo.