Bavarska stranka ima okoli pet tisoč članov. Foto: EPA
Bavarska stranka ima okoli pet tisoč članov. Foto: EPA

Za samostojnost ene najbogatejših nemških zveznih dežel se zavzema lokalna Bavarska stranka, ki v morebitni škotski neodvisnosti vidijo nov zagon svojim večdesetletnim pozivom.

Glede na javnomnenjske ankete je izid referenduma o neodvisnosti Škotske nemogoče napovedati, a možnost odhoda Združenega kraljestva po 307 letih je spodbudila tudi druge regije v Evropi od Katalonije do Flandrije, ki si želijo neodvisnosti.

"To je povsem absurdna misel," se je tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel Steffen Seibert odzval na vprašanje o bavarski neodvisnosti.

Na vrhuncu svoje priljubljenosti v 50. letih prejšnjega stoletja je imela Bavarska stranka skoraj 18 odstotkov glasov bavarskih volivcev, a v deželnem parlamentu nima svojega zastopnika že od leta 1966. Na lanskih deželnih volitvah je osvojila 2,1 odstotka, vendar jim je novo upanje vzbudilo dogajanje na Škotskem.

Drugačno financiranje dežel
Z zahtevami bavarskih nacionalistov se ne strinja vladajoča stranka na Bavarskem Krščansko-socialna unija (CSU), ki neodvisnosti nima v svojem političnem programu.

"Bavarska stranka želi našim škotskim prijateljem zmago na referendumu," so v stranki zapisali na svoji spletni strani, kjer so prepričani, da bi imel škotski "da" na referendumu pozitiven vpliv na ostale samostojnosti željne regije v Evropi, med njimi na Bavarskem, kjer po njihovih besedah mediji ne bi mogli več ignorirati tega vprašanja ali se mu celo posmehovati.

Bavarska si še z nekaterimi drugimi bogatejšimi zveznimi deželami prizadeva za drugačno razdelitev sredstev na zvezni ravni, saj ne želi več finančno podpirati revnejših severnih in vzhodnih zveznih dežel.