Sanaderja so prijeli v Avstriji in je zdaj v zaporu v Salzburgu. Foto: EPA
Sanaderja so prijeli v Avstriji in je zdaj v zaporu v Salzburgu. Foto: EPA
Sanaderjeva skrivna bančna računa
Sanader ostaja v priporu

Tiskovna predstavnica avstrijskega tožilstva Barbara Feichtinger je na novinarski konferenci sporočila, da bo Sanader v priporu v Salzburgu ostal do 27. decembra in takrat bi bilo mogoče že lahko govoriti o morebitnem datumu njegove izročitve Hrvaški. Sam Sanader se še ni izrekel glede zahteve za izročitev.

Feichtingerjeva je pojasnila, da so Sanaderja prejšnji teden iskali v Innsbrucku, saj so mislili, da je v mestu, kjer je nekoč študiral in ima prijavljeno tudi bivališče. Nalog za aretacijo so Avstrijci izdali na podlagi hrvaške zahteve, ki ga bremeni zlorabe položaja in poneverbe šestih milijonov evrov.

Po njenih besedah je Sanader povedal, da ni bil na begu, ampak se je vračal na Hrvaško. Zatrdil je, da ni kriv, in je vse skupaj označil za politično gonjo, ker je zdaj samo navaden poslanec v saboru in ne zaseda več visokega položaja kot prej.

Tiskovna predstavnice je še povedala, da so Sanaderja priprli v zvezi s pranjem denarja, vendar je pojasnila, da to ni v ničemer povezano s postopkom njegove izročitve. "Neka banka na Tirolskem je tožilstvu v Innsbrucku podala prijavo zaradi suma pranja denarja," je dejala Feichtingerjeva.

Če bi katero koli avstrijsko tožilstvo sprožilo preiskavo proti Sanaderju, potem ima postopek v Avstriji prednost pred postopkov v zvezi s hrvaško zahtevo po izročitvi, poroča Jutarnji list.

Denar iz Hrvaške na račune v tujino
Po poročanju hrvaške televizije HTV je denar na tajnih računih v dveh državah razkril Interpol, šlo pa naj bi za denar, ki naj bi ga nekdanji hrvaški premier izvlekel iz Hrvaške. Jutarnji list poroča, da so avstrijski preiskovalci odkrili dva tajna računa.

Na prvem računu, ki je v lasti Sanaderja, naj bi bilo nekaj manj kot 200.000 evrov, na drugem, ki je v lasti Sanaderjevega očeta, pa naj bi znesek presegal milijon evrov.

Hrvaški časopis piše, da ima za svoje navedbe potrditev dveh uradnih virov in da hrvaški preiskovalci preiskujejo premoženje 14 članov Sanaderjeve družine na Hrvaškem in v tujini, vključno z ZDA.

O Sanaderjeve premoženju, ki naj bi bilo varno shranjeno v tujini, so mediji pisali že pred časom leta 2005, ko je zaradi sumov o vpletenosti v korupcijo odstopil takratni zunanji minister Miomir Žužul. Proti njemu ni bila vložena nobena obtožnica.

Mediji so v preteklosti večkrat pisali tudi o Sanaderjevih ročnih urah, ki so bile vredne tudi po nekaj deset tisoč evrov. Omenjali so se tudi njegova jahta Mao vitra, domnevno stanovanje v New Yorku in dve sliki Pabla Picassa v njegovi umetniški zbirki.

Sanaderja bo danes v priporu prvič obiskala tudi njegova soproga Mirjana. Za pogovor bosta imela zakonca Sanader 15 minut časa, piše Jutarnji list.

Sanaderjeva skrivna bančna računa
Sanader ostaja v priporu