Sanaderjevi odvetniki morajo pred njegovim odhodom iz pripora plačati varščino. Foto: Reuters
Sanaderjevi odvetniki morajo pred njegovim odhodom iz pripora plačati varščino. Foto: Reuters

Hrvaški portal Index.hr sklicujoč se na Sanaderjevega odvetnika Gorana Suića poroča, da je bila odločitev, ki je sam sicer še ni videl, poslana preiskovalnemu sodniku. Ta mora zdaj poskrbeti, da se odločitev ustavnega sodišča uresniči, in če se izkaže za potrebno, odredi dodatno varovanje, kot je na primer hišni pripor ali odvzem potnega lista Sanaderju.

Sojenje zaradi korupcije
Sanaderju sodijo zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil namestnik zunanjega ministra. Bremenijo ga tudi vojnega dobičkarstva. Sodišče v Zagrebu je v začetku novembra sprejelo še obtožnico protikorupcijskega urada (Uskok), ki Sanaderja bremeni, da je prejel 10 milijonov evrov provizije od predsednika uprave Mola.

Ni utemeljenega razloga za pripor
Preden bodo Sanaderja izpustili na prostost, morajo njegovi odvetniki plačati varščino. Pred časom je nekdanji premier ponudil plačilo 12,4 milijona kun varščine, a je sodnik Krešimir Devčić to zavrnil zaradi nevarnosti bega in nevarnosti vplivanja na priče v aferi Fimi-media. Ustavno sodišče je odločilo, da ne gre za utemeljene razloge.

Sodišče je s svojo odločitvijo upošteval drugo pritožbo na odločitev o priporu, ki so jo vložili Sanaderjevi odvetniki. Prvo pritožbo je sodišče zavrnilo. Občinsko sodišče v Zagrebu je odredilo enomesečni pripor po izročitvi Sanaderja Hrvaški, sredi oktobra pa je bil pripor podaljšan za dodatna dva meseca.

Zagrebško sodišče je potrdilo, da bodo v prihodnjih dneh znova odločali o priporu Sanaderju na podlagi mnenja ustavnega sodišča.

Po obtožnicah pobegnil
Sanader je junija 2009 nepričakovano odstopil s položaja premierja, na katerem ga je nasledila strankarska kolegica v HDZ-ju Jadranka Kosor. Januarja 2010 se je skušala vrniti na čelo HDZ-ja, a mu je spodletelo. Decembra 2010 so ga obtožili v dveh korupcijskih primerih, a je pobegnil. Aretirali so ga v Avstriji, ki ga je julija letos izročila Hrvaški.