Sojenje Sanaderju se je začelo v četrtek, nadaljevalo pa se bo prihodnji četrtek. Foto: EPA
Sojenje Sanaderju se je začelo v četrtek, nadaljevalo pa se bo prihodnji četrtek. Foto: EPA
Ivo Sanader
Nekdanji hrvaški premier je na sojenje prišel z berglo. Foto: EPA
Sanader soočen s pričami

Sojenje Sanaderju, ki je obtožen prejema pol milijona evrov nezakonite provizije banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja in vojnega dobičkarstva, se je začelo v četrtek. Prvi dan je pred sodnike stopil nekdanji hrvaški premier Nikica Valentić, ki je zagotovil, da je v skladu s takratnim delovanjem vlade pogodbo o posojilu za nakup hrvaških diplomatskih predstavništev lahko podpisal le zunanji minister, ki je bil takrat Mate Granić. Povedal je, da je Granić takrat na vladi predlagal, da bi najeli posojilo za nakup hrvaških veleposlaništev, ker je Hrvaška imela veleposlaništvo le na Dunaju in v eni izmed južnoameriških držav.

Pogodbo z banko Hypo so podpisali januarja 1995, potem ko so pogajanja z banko potekala od avgusta 1994, ko je bil Sanader namestnik ministra Granića. "Mislim, da je pogodbo z banko Hypo podpisal takratni podpredsednik vlade in zunanji minister Granić, obstaja pa tudi možnost, da je minister za podpis pogodbe pooblastil svojega namestnika," je izjavil Valentić. Ob tem je dodal še, da omenjeno posojilo v vrednosti 20 milijonov evrov ni bila glavna tema takratne vlade, ki je delovala v času neposredne vojne nevarnosti in visoke inflacije, ki je grozila z "argentinskim sindromom".

"Sanader se je srečal s Kultererjem"
Nekdanji vodja Sanaderjevega kabineta na zunanjem ministrstvu in njegov svetovalec Miroslav Kovačić je potrdil, da se je Sanader kot posrednik v pogajanjih z banko Hypo jeseni 1994 nekaj manj kot desetkrat na zunanjem ministrstvu srečal s predsednikom uprave koroške banke Wolfgangom Kultererjem. Povedal je, da je na Sanaderjevo zahtevo večkrat tudi sam Kultererja povabil na sedež hrvaške diplomacije in da je bil morda na enem izmed teh srečanj s Kultererjem tudi drugi član uprave banke Hypo Günter Striedinger, proti koncu leta 1994 pa se je enega izmed njih udeležil tudi Granić.

Pričala je tudi nekdanja direktorica begunjskega Elana Božena Ključarić, ki je potrdila, da je Sanaderja in Kultererja ter nekdanjega direktorja Privredne banke Zagreb (PBZ) Martina Katičića po srečanju videla v enem izmed zagrebških hotelov. Ključarićeva je takrat čakala na pogovor s Kultererjem in Katičićem glede posojila banke Hypo Elanu, ki je bil takrat v lasti PBZ-ja. Ključarićeva ni mogla potrditi niti, kdaj se je zgodilo omenjeno srečanje, ko je Sanaderja tudi osebno spoznala, niti, kaj je bila tema pogovora Sanaderja in Kultererja, je pa tožilstvo z njenim pričanjem skušalo ovreči Sanaderjeve trditve med preiskavo, češ da se je s predstavniki banke Hypo srečal "le dvakrat na zunanjem ministrstvu".

Sanader je na sodišču povedal, da se omenjenega srečanja v hotelu ne spomni, njegovi pripombi, da je lahko šlo za kakšno neformalno srečanje, pa je Ključarićeva pritrdila.

Sanader se je pritožil zaradi uhajanja dokumentov
Sanaderjeva obramba se je sodniku Ivanu Turudiću pritožila zaradi uhajanja dokumentov o sojenju, saj je o pričanju Ključarićeve že v četrtek pisal Jutarnji list. Uhajanja dokumentov so obtožili tožilstvo, ki pa je to zanikalo. Sanader je povedal, da je zaradi uhajanja vsebine pričanj ogrožena njegova pravica do pravičnega sojenja.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji četrtek z novimi pričami, nato pa bo v petek pričal tudi Granić. Ta je za hrvaški tisk zanikal navedbe Sanaderjeve obrambe, da je bil glavni pogajalec v primeru posojila banke Hypo. Granić velja za kronsko pričo tožilstva.

Sanader soočen s pričami