Ivo Sanader je na sodišče prišel z berglo, saj je zaradi težav s srcem močno oslabel. Po sklepu o preložitvi obravnave so nekdanjega premierja odpeljali na kardiološke preiskave. Foto: EPA
Ivo Sanader je na sodišče prišel z berglo, saj je zaradi težav s srcem močno oslabel. Po sklepu o preložitvi obravnave so nekdanjega premierja odpeljali na kardiološke preiskave. Foto: EPA
Ivo Sanader
Sodišče je pred dnevi zavrnilo rekordno varščino 12,4 milijona kun, ki so jo za Sanaderja zbrali njegovi prijatelji. Foto: EPA
Banka Hypo
Prvi Sanaderjev proces se ukvarja s podkupninami ob koncu hrvaške domovinske vojne, zaradi katere je Sanader kot takratni pomočnik zunanjega ministra obtožen tudi vojnega dobičkarstva. Foto: BoBo
Sojenje Sanaderju prestavljeno

Vendar je prva obravnava na sojenju, ki je na Hrvaškem označeno kot zgodovinsko, trajala le 20 minut. Sodnik Ivan Turudić je sprejel zdravniško poročilo, ki ugotavlja, da 58-letni Sanader ni sposoben za obravnavo. Sojenje se bo tako nadaljevalo po praznikih, v četrtek, 3. novembra.

Računal na odpravo pripora
Sanader, ki je na sodišče prišel ob 9.50, se je opravičil sodišču, ker ni v obleki, saj da je namenjen v bolnišnico. Zaradi težav s srcem je bil premier zapornik napoten v zagrebško bolnišnico KBC na podrobne preglede. "Za zdaj tega ne bomo razumeli kot zavlačevanje postopka, čeprav ste imeli dva meseca in pol časa, da sanirate svoje stanje. Pri čemer ste računali na odločitev preiskovalnega sodnika, da ukine pripor, na kar pa niste mogli vplivati," je ob 10.10 sklenil sodnik Turudić in "blagoslovil" Sanaderjevo hospitalizacijo.

Šele prvo od kar šestih sojenj
S tem se je začelo prvo sojenje spornemu nekdanjemu premierju Hrvaške in predsedniku HDZ-ja, ki je obtožen in osumljen v kar šestih primerih korupcije. 58-letni Splitčan je tako postal prvi najvišji hrvaški voditelj, ki se je po svoji vladavini znašel za zatožni klopi.

V obtožnici Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) piše, da je Sanader kot tedanji pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića od koroške banke prejel pol milijona evrov nezakonite provizije. To je dobil za posredovanje pri posojilu v višini 20 milijonov evrov za nakup in urejanje hrvaških diplomatskih poslopij med letoma 1994 in 1995. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni, je obtožen tudi vojnega dobičkarstva. Če bo Sanader spoznan za krivega v za to obtožbo grozi do 10 let zapora in vrnitev protipravno pridobljenega premoženja.

Avstrijci razkrili koruptivnost pomočnika Sanaderja
Preiskavo v primeru domnevne provizije Hypo banke so sprožili marca letos, potem ko je avstrijsko državno tožilstvo Hrvaški izročilo dokumente, na podlagi katerih so ugotovili, da se je Sanader dogovoril za sporno provizijo z bivšima direktorjema Hypo banke Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerjem. Proti omenjeni dvojici poteka preiskava v Avstriji zaradi domnevne zlorabe položaja in pooblastil v koroški banki.

Sanader je večkrat ponovil, da ni kriv, še posebej pa se mu upirajo obtožbe za vojno dobičkarstvo, saj je bil, kot trdi, polkovnik hrvaške vojske. Njegova obramba trdi, da tožilstvo nima nobenih dokazov, ker se sklicuje na zakon o nezastaranju kaznivega dejanja vojnega dobičkarstva med tranzicijo in privatizacijo ter mu želi soditi za dejanja izpred 17 let, ki "jih ni storil".

Glavni grehi še pridejo na vrsto
Zaradi podkupovanja ter zlorabe položaja in pooblastil, ki so povezana z vojnim dobičkarstvom, Sanaderju grozi do deset let zapora. Tožilstvo poleg tega zahteva, da nekdanji premier vrne provizijo.

Veliko obsežnejše in težje so obtožbe, ki se nanašajo na kasnejša leta Sanaderjevega delovanja, ko naj bi bil med letoma 2003 in 2009 kot hrvaški ministrski predsednik vpleten v prodaje državnih podjetij in nepravilnosti pri gradnji avtocest in ostalih javnih naročilih.

Izredno zanimanje za proces
Za proces, ki bo potekal v Zagrebu, vlada izredno zanimanje tako hrvaške kot svetovne javnosti. Pri Županijskem sodišču v Zagrebu se je akreditiralo več kot 200 novinarjev, snemalcev in fotografov, med njimi so vse vodilne svetovne agencije in mediji (Reuters, AFP, Šinhua, BBC, CNN ...).

Proces se je začel v predvolilvnem ozračju, saj bodo 4. decembra, tako kot v Sloveniji, parlamentarne volitve tudi na Hrvaškem. Vladajočemu HDZ-ju, ki se je pod vodstvom Jadranke Kosor sicer močno oddaljil od Sanaderja, grozi hud poraz, ob tem pa skoraj ne mine teden, ko ne bi izbruhnila nova korupcijska afera, v katero sta vpletena tako HDZ kot Sanader.

Sojenje Sanaderju prestavljeno