Ivo Sanader je s položaja hrvaškega premierja odstopil 1. julija lani. Foto: EPA
Ivo Sanader je s položaja hrvaškega premierja odstopil 1. julija lani. Foto: EPA
Arbitraža
Sanader je zatrdil, da je položaj premierja zapustil zaradi vse večjih pritiskov Slovenije, da bi morala Hrvaška v zameno za odpravo zadržkov odstopiti del svojega ozemlja. Foto: MMC RTV SLO
Jadranka Kosor
V zaključni fazi privatizacije Ine je po besedah Sanaderja sodelovala tudi zdajšnja hrvaška premierka Jadranka Kosor. Foto: EPA
Sanader na zagovoru

Zaslišanje Sanaderja o privatizaciji hrvaške Ine, ki se je leta 2003 začela s prodajo 25 odstotkov delnic madžarskemu Molu, v času Sanadarjeve vlade pa je njihovo lastništvo naraslo na 47 odstotkov (2008), je bil na Hrvaškem pravi medijski dogodek. Časnik Index.hr je celo neposredno objavljal transkripte zaslišanja, spet drugi so dogodek opisovali z dramatičnimi opisi, kot je bil tale, objavljen na portalu Jutarnji.hr:
"Zvezda dneva je ob devetih zjutraj zapustil svojo vilo v Kozarčevem. Oblečen v elegantno obleko, z nadetimi črnimi očali in zdaj že legendarno črno torbo se je napotil v sabor, kamor je prispel malo pred poldnevom."

Sanader: Vrh HDZ-ja je vedel vse
Parlamentarno komisijo je na zaslišanju zanimalo predvsem to, kako je lahko madžarsko podjetje pridobilo tako velik delež v enem največjih Hrvaških podjetij. "Pred vsako politično odločitvijo se je vedno sestal vrh HDZ-ja, tako je bilo tudi v primeru Ine. Ali so bili o njeni prodaji obveščeni vsi?, Da," je dejal Sanader.

Nekdanji hrvaški premier je komisiji pojasnil tudi to, da je bila v sklepni del prodaje Ine vpletena današnja premierka in takrat podpredsednica vlade Jadranka Kosor, kar je sama pred kratkim zanikala.

"Odšel sem zaradi Slovenije"
Na vprašanje, ali je zapustil položaj premierja zaradi afere Ina, pa je dejal: "Odšel sem, ker nisem hotel trgovati s hrvaškim ozemljem. Za slovenski glas (blokada Hrvaške za vstop v EU, op. p.) bi se morali odreči delu ozemlja, kar pa nisem bil pripravljen narediti."

Zakaj je Ina padla v krizo?
Sanader je pojasnil tudi to, zakaj naj bi Ina padla v krizo in je vlada sploh začela razmišljati o njeni prodaji. "Imel sem informacije, da je bila Ina leta 2007 pred stečajem in da je imelo podjetje težave z izplačilom plač. K temu je verjetno prispevalo več dejavnikov, še najbolj pa kriza. Govorilo se je tudi o tem, da je vodstvo Ine verjetno kupovalo nafto po višji ceni in z njo ustvarjalo zaloge. Ko je cena padla, je nastalo nesorazmerje, in to je bil tudi glavni razlog, zaradi katerega je Ina padla v krizo," je pojasnil Sanader.

Razlog, zakaj je sledila sprememba v nadzornem odboru Ine, je bil po besedah nekdanjega premierja ta, da je prav v tistem času v javnosti potekala razprava o tem, da ministri, državni tajniki in predstavniki sabora ne bi smeli delovati v več kot dveh nadzornih odborih hkrati.

"Glede na to smo se odločili, da bo Ivan Šuker kot minister za finance sedel v nadzornih odborih dveh finančnih podjetij, minister za gospodarstvo Polančec pa v dveh pomembnih gospodarskih podjetjih. Po tej logiki je Damir Polančec zamenjal Šukerja v nadzornem odboru Ine," je pojasnil politično odločitev takratne vlade Sanader.

"Vlada ni prodala delnic, prodajali so jih državljani"
Predsednica komisije Dragica Zgrebec je Sanaderja vprašala tudi to, ali drži, da je glede na privatizacijski dogovor o Ini iz leta 2003 veljalo, da se sprememba vodstva v MOL-u lahko zgodi le, če bi MOL pridobil polovico delnic, kar je tudi privedlo do njegove prevlade leta 2008. "Julija 2008 je dal MOL hrvaškim državljanom javno ponudbo o odkupu delnic po 2.800 kun. Hrvaška vlada, ki je bila prav tako lastnica delnic, jih takrat ni prodala, so jih pa prodali državljani in Sklad hrvaških braniteljev (Fond hrvatskih branitelja). MOL je dobil okoli 22 odstotkov novih delnic in s tem tudi postal največji delničar."

Hrvaška vlada je tako postala lastnik manj kot 50 odstotkov delnic in s tem tudi ni več imela pravice do štirih članov v nadzornem odboru. Ivo Sanader je še pojasnil, da je vlada prav tako izgubila pravico veta na upravljanje s premoženjem Ine.

"V igri je bil velik denar"
Člana komisije Borisa Kunsta je zanimalo, ali je s prodajo Ine država kaj zaslužila. Sanader je odgovoril, da je njegova vlada nastopila, ko je bila Ina že v krizi. "Da bi potrdili, kaj smo s tem dobili, bi morali narediti analizo vladanja Račanove vlade," je dejal Sanader in dodal, da ne ve, koliko denarja je predhodna vlada vložila v Ino, da pa ve, "da je bil v igri velik denar".

Sanader: Delal sem za dobro Hrvaške
Na zaslišanju je Sanaderju postavljal vprašanja tudi SDP-jev poslanec Gordon Maras. Na vprašanje, ali mu ni čudno, da njemu in Polančecu njegovi še do včerajšnji prijatelji poskušajo naprtiti vso odgovornost, je odgovoril: "Vsak najbolje ve, kaj je delal. Jaz sem delal za dobro Hrvaške in ponosen sem, da sem bil predsednik dveh vlad. Vse drugo je del politične folklore - kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade," je sklenil Sanader.

Sanader na zagovoru