Sanader je v rokah hrvaškega pravosodja. Foto: EPA
Sanader je v rokah hrvaškega pravosodja. Foto: EPA
Slovenija
Sanaderjeva pot ob vračanju na Hrvaško: Salzburg-Karavanke-Obrežje-Remetinec. Foto: MMC RTV SLO
Remetinec
Zapor v Remetincu ima deset oddelkov, Sanader bo na tistem, kjer so nastanjeni zaporniki, proti katerim še poteka preiskava. Foto: MMC RTV SLO
Sanader izročen Hrvaški

Nekaj minut pred 18. uro je iz zapora v Salzburgu odpeljal črn policijski kombi. Avstrijska policija je na mejnem prehodu Karavanke Sanaderja predala slovenskim policistom. Predaja je potekala v karavanškem predoru, zato je bil promet tam okoli pol ure ustavljen.

Slovenski policisti so ga čez Slovenijo peljali do mejnega prehoda Obrežje, tam pa ga približno ob 21.30 predali hrvaškim kolegom. Predaja se je nekoliko zavlekla, ker je imel Sanader težave z nogo, ki si jo je poškodoval med športnim udejstvovanjem med priporom v Salzburgu, zato ima bergle.

Slovensko notranje ministrstvo je potrdilo, da je sodelovalo v "aktivnostih", povezanih z izročitvijo Sanaderja Hrvaški, a podrobnosti ni razkrilo.

Sanader se je tako vrnil na Hrvaško po enaki poti, kot je državo zapustil 9. decembra lani. Na begu pred hrvaškim pravosodjem je bil 220 dni.

Sanaderja v Remetincu čaka strog dnevni red
Nekdanjega premierja so naselili v enoposteljno celico, veliko deset kvadratnih metrov, na ženski oddelek (zaradi varnosti) zagrebškega zapora Remetinec. Kolono vozil, med katerimi je bil kombi s Sanaderjem, so spremljali policisti na motorjih. Pred zaporom blizu Zagreba se je ob množici novinarjev in kamermanov zbralo tudi približno 50 prebivalcev.

Kot poroča Večerji list, bo v celici prebival sam, v njej pa so postelja, omara, miza in stol. Toplo vodo bo imel vsak dan, sanitarij pa mu ne bo treba deliti z nikomer. Preden ga bodo nastanili v celico, ga bodo temeljito pregledali zdravniki.

Življenje v zaporu
Sanaderjeva dnevna rutina se bo začela z vstajanjem ob 7. uri zjutraj, ko bo moral pospraviti posteljo in se umiti, nato bodo sledili zajtrk ter pospravljanje in čiščenje celice. Kosilo bo imel ob 13. uri, njegov jedilnik pa bo prilagojen njegovemu zdravstvenemu stanju. Po kosilu bosta sledila počitek in rekreacija, večerja pa bo ob 19. uri. Do 23. ure bo lahko gledal televizijo, ob petkih, sobotah in praznikih še uro dlje, nato pa v zaporu ugasnejo luči.

Čez dan je za zapornike predviden dveurni sprehod po zaporu, kjer pa se Sanader ne bo družil z drugimi zaporniki, saj bo na sprehode hodil sam. Obiske bo lahko sprejemal ob ponedeljkih, sredah in četrtkih ter prvo in tretjo nedeljo v mesecu. Dovoljenje za obiske mu bo dodelil sodnik.

Brez obtožnice na Hrvaškem
Proti Sanaderju poteka na Hrvaškem več preiskav zaradi korupcije, zlorabe položaja in zlorabe pooblastil. Najbolj razvpit je primer Fimi-medie, oglaševalske agencije, prek katere jim je iz javnih podjetij in z nekaterih ministrstev uspelo dobiti približno deset milijonov evrov, ki so domnevno končali v črnih skladih vladnega HDZ-ja in v žepih posameznikov. Hrvaško tožilstvo proti Sanaderju še ni vložilo nobene obtožnice. Po pričakovanjih ga bodo v torek zaslišali preiskovalci.

Sanader dolgo časa zavračal izročitev
Nekdanjega hrvaškega premierja so na podlagi tiralice, ki jo je za njim zaradi vpletenosti v več korupcijskih afer razpisala Hrvaška, 10. decembra lani prijeli v Avstriji. Nekdanji premier, ki je od takrat v priporu v Salzburgu, je vztrajno zavračal možnost izročitve Hrvaški, ker naj tam ne bi bil deležen poštenega sojenja, ob tem pa je vztrajal, da ni kriv, in zahteval sojenje v Avstriji.

Preobrat se je zgodil le dan pred napovedano potrditvijo sklenitve hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, ko se je Sanader odločil, da si želi izročitve Hrvaški. Pojasnil je, da so njegovo ime povezovali z mogočimi negativnimi konotacijami hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, zato si želi stopiti pred hrvaško sodišče, dokazati nedolžnost in razkrinkati laži, ki se pojavljajo v medijih.

Izročen bi moral biti že v petek
Sanaderja bi morala Avstrija Hrvaški izročiti že v petek (pred zagrebškim zaporom so že v petek čakale številne televizijske ekipe), da ne bo izročen, pa je postalo jasno, ko sta ga v Salzburgu konec prejšnjega tedna obiskala njegova odvetnika Goran Suić in Čedo Prodanović. Suić je povedal, da se Sanader počuti dobro, da si želi čim prej na Hrvaško in da je trenutno osredotočen izključno na postopke, ki bodo sledili izročitvi.

Sanader izročen Hrvaški