Sanader se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi domnevne podkupnine v višini 10 milijonov evrov. Foto: EPA
Sanader se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi domnevne podkupnine v višini 10 milijonov evrov. Foto: EPA

Hrvaški Večernji list je v današnji izdaji zapisal, da so preiskavo proti nekdanjemu premierju Sanaderju, ki je trenutno v priporu v Salzburgu, razširili zaradi resnih obtožb, da je od madžarskega MOL-a, ki mu je omogočil upravljanje z Ino, prejel 10 milijonov evrov podkupnine.

Avstrijsko sodišče potrdilo zahtevo za razširitev postopka
Informacijo je Večernji list dobil iz Avstrije, Barbara Göth-Fleming z avstrijskega ministrstva za pravosodje pa je potrdila, da so 10. junija iz Hrvaške prejeli zahtevo za razširitev kazenskega postopka proti Sanaderju. "Postopek izročitve Sanaderja Hrvaški bo seveda obsegal tudi zahtevek za razširitev preiskave," je povedala Barbara Gőth-Fleming.

Večernji list je neuradno izvedel tudi, da v novi zahtevi za preiskavo piše, da je nekdanji premier Sanader prejemnik podkupnine, predsednik MOL-a Zsolt Hernádi je bil darovalec podkupnine, nekdanji podpredsednik hrvaške vlade Damir Polančec pa je sodeloval v kaznivem dejanju.

MOL dobil dobičkonosni del posla, vlada nedobičkonosnega
Večernji list je zapisal, da naj bi se Sanader in Hernádi že med letoma 2008 in 2009 dogovorila, da bosta za 10 milijonov evrov dopolnila dogovor o medsebojnih odnosih hrvaške vlade in MOL-a v hrvaški naftni družbi Ina ter da je to zapisano tudi v novem preiskovalnem nalogu. Po sklenjenem dogovoru naj bi MOL dobil prevladujoči vpliv v Ini, hrvaška vlada pa naj bi upravljala s plinskimi posli Ine. MOL bi tako dobil dobičkonosni del posla, z nedobičkonosnim pa naj bi se ukvarjala hrvaška vlada.

Sanader v sredo za izročitev
Nekdanji hrvaški premier naj bi v sredo pred avstrijskim sodiščem zahteval, da ga izročijo Hrvaški, kar je doslej zavračal. Njegov odvetnik je pojasnil, da se je Sanader za izročitev odločil, ker so njegovo ime povezovali z mogočimi negativnimi konotacijami hrvaških pogajanj z Evropsko unijo, zato si želi stopiti pred hrvaško sodišče, dokazati nedolžnost in razkrinkati laži, ki se pojavljajo v medijih.