Sanader je v preiskovalnem zaporu v Zagrebu od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški. Foto: BoBo
Sanader je v preiskovalnem zaporu v Zagrebu od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški. Foto: BoBo

Hrvaško tožilstvo Sanaderja bremeni, da je kot pomočnik zunanjega ministra sredi 90. letih prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije za posredovanje pri posojilu za 20 milijonov evrov za hrvaško diplomacijo. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni, je obtožen tudi vojnega dobičkarstva.

Sanader je znova ponovil, da se ne počuti odgovornega glede obtožnice, ki jo je vložil Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Obtožnica v primeru Hypo Alpe-Adria Bank je prva, ki jo je Uskok vložil proti nekdanjemu premierju. Sledila je obtožnica zaradi sprejetja podkupnine od madžarskega energetskega velikana Mol za prevzem upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ina. Sanaderja preiskovalci sumijo korupcije in zlorabe položaja še v štirih primerih.

O priporu za Sanaderja bo zagrebško sodišče znova odločalo 18. oktobra. Njegovi odvetniki so napovedali, da se bodo neodvisno od odločitve sodišča odločili o morebitini zahtevi za izpustitev Sanaderja ob večmilijonski varščini, da bi se nekdanji premier lahko branil s prostosti.