Foto:
Foto:

Povod za to naj bi bil škandal v zvezi z mučenji v zaporu Abu Graib, za katera naj bi Sanchez vedel, po nekaterih trditvah pa pri zaslišanjih celo sodeloval. Pentagon je pričakovano zavrnil takšna namigovanja.

Glavni kandidat za Sanchezovo zamenjavo je general George Casey, namestnik načelnika generalštaba kopenske vojske. Zamenjava naj bi se zgodila junija ali julija, predstavniki Pentagona pa zatrjujejo, da gre za povsem normalen postopek, saj je Sanchez odslužil enoletni mandat. Po novem bo imel na epoleti eno zvezdico več, kariero pa bo najverjetneje nadaljeval v poveljstvu v Miamiju.

Preiskava tudi v Guantanamu?
Po pisanju revije Newsweek se podrobna preiskava zasliševalnih metod obeta tudi ameriškemu oporišču Guantanamo na Kubi, ki ga je pred kratkim obiskal generalni inšpektor mornarice, admiral Albert Church. V poročilu, ki ga je predal obrambnemu ministru Donaldu Rumsfeldu, je predlagal poglobljen vpogled v metode zasliševanj.

Nekdanji poveljnik Guantanama Geoffrey Miller je prejel ostro pismo vodilne predstavnice demokratov v obveščevalnem odboru predstavniškega doma kongresa. V njem ga je opozorila na pomankljivosti in nasprotujoče si izjave v njegovem pričanju pred odborom, saj naj bi se izogibal odgovorom na vprašanja o posebnih metodah zasliševanja v Iraku, ki jih je priporočil oktobra 2003. Podobne metode naj bi se uporabljale tudi na zapornikih v Guantanamu.

Odstavljena poveljnica vojaških zaporov Janis Karpinski je Millerja obtožila, da je iz Guantanama izvozil metode, ki so v nasprotju z ženevsko konvencijo, saj naj bi priporočil policistom naj mehčajo odvetnike preden jih dobijo v roke zasliševalci obveščevalnih služb.