Brazilska javnost je globoko razočarana nad nenogometnim delom svetovnega prvenstva, saj so ostali brez treh četrtin napovedanih infrastrukturnih projektov. Foto: Reuters
Brazilska javnost je globoko razočarana nad nenogometnim delom svetovnega prvenstva, saj so ostali brez treh četrtin napovedanih infrastrukturnih projektov. Foto: Reuters
Policia Civil
V Sao Paulu ne stavkajo samo železničarji, ampak tudi kriminalisti in zvezni policisti, ki pa po zakonu lahko izvedejo samo 24-urno "belo stavko". Foto: Reuters
Vojska na ulicah Recifeja, maja 2014
Med čisto pravo stavko policistov v Recifeju na severovzhodu države je maja vlada na ulice poslala kar vojaško policijo. Foto: Reuters

Čez sedem dni se bo v Sao Paulu na še vedno ne povsem dokončanem stadionu Itaquerao s tekmo Brazilija - Hrvaška začel največji športni spektakel na svetu. A kot kažejo zadnji dnevi, preden bo ves svet usmeril oči v Brazilijo, se napoveduje ponovitev lanskih dogodkov z generalke ob Pokalu konfederacij. Številne stavke in množični protesti proti skorumpiranim in neučinkovitim oblastem, ki so zatajile pri razvoju osnovne infrastrukture v sicer hitro rastoči državi, ki želi postati svetovna sila.

Popolna stavka na tirih
V četrtek se je začela splošna stavka na podzemni in mestni železnici Sao Paula, največjega in gospodarsko najpomembnejšega mesta v Braziliji. Mesto je padlo v kaos, saj dnevno javni prevoz uporablja povprečno 3,5 milijona prebivalcev. Jezni meščani so poškodovali nekatera zaklenjena vrata na postajah, najbolj je bila poškodovana ravno postaja blizu stadiona Itaquerao.

"Stavke mi gredo čedalje bolj na živce. Čakala sem več kot eno uro, da sem na prepolnem avtobusu lahko odšla na delo," je pripovedovala ena izmed jeznih žensk, ki so se z avtobusom prebijale na delo in domov. A večina prebivalcev velemesta po javnomnenjskih raziskavah podpira stavkajoče železničarje, ki jim je delo zaukazalo celo sodišče in jim naložilo dnevno globo 30 tisoč evrov za vsak dan stavke.

Zamujena priložnost za modernizacijo mest
V prihodnjih dneh se napovedujejo nove stavke vsepovsod po državi, zato se vlada predsednice Dilme Rousseff že pripravlja na ponovitev lanskih množičnih in tudi nasilnih protestov.

Brazilci so razočarani, ker je od napovedanih stotih infrastrukturnih projektov v 12 mestih gostiteljih na koncu samo četrtina dočakala gradnjo, a še zdaj nekateri niso dokončani. "Preskoka v moderno civilno družbo ni bilo. Ostala bo samo čreda belih slonov oz. dragih in slabo zasedenih stadionov," je mnenje Gila Castella Branca, vodje zasebne nevladne organizacije, ki bedi nad vladnimi izdatki pri organizaciji svetovnega prvenstva.

Ni zmanjkalo denarja, temveč časa
Brazilija je vložila 10 milijard evrov v izgradnjo stadionov in pripadajočo infrastrukturo, a na treh stadionih tudi v zadnjih dneh še potekajo dela, medtem ko je bilo v Južni Afriki vse končano do roka - pol leta pred začetkom prvenstva.

"Največje razočaranje je javni mestni promet. Brazilska mesta so kaotična, in po napovedi kandidature ob podpori celotne Južne Amerike je vlada državljanov obljubila predvsem izboljšanje javne prometne infrastrukture in vstop v moderno družbo," je končna negativna ocena organizacije Contas Abertas. Zaradi katastrofalne organizacije dela je zmanjkalo časa in prireditelji so se osredotočili na stadione in letališča, ki pa tudi niso doživela vseh napovedanih razširitev in posodobitev.

Oktobra na volitve - kakšen bo vpliv SP-ja?
Delavska stranka in predsednica Dilma Rousseff, ki ju oktobra čakajo parlamentarne in predsedniške volitve, samo upajo, da bo "Selecao" upravičil vlogo favorita in s šestim naslovom svetovnih prvakov ublažil nezadovoljstvo sodržavljanov, a pri tem kritiki opozarjajo, da je lani celotna reprezentanca podprla proteste in s svojimi igrami še podžigala h krepitvi pritiska na politike, ki so kljub vsemu proračunskemu denarju zatajili pri organizaciji najprestižnejšega športnega dogodka.