Francoski pokojninski blagajni grozi, da bo kmalu prazna, Francozi pa bodo zato verjetno morali delati dlje. Foto: EPA
Francoski pokojninski blagajni grozi, da bo kmalu prazna, Francozi pa bodo zato verjetno morali delati dlje. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Sarkozy je uresničitev pokojninske reforme označil za najpomembnejši projekt v preostanku mandata. Foto: EPA

Javnost v Franciji se je seznanila s prvimi osnutki enega najpomembnejših reformnih načrtov predsednika Nicolasa Sarkozyja - pokojninsko reformo. Večina Francozov z napovedanimi spremembami ni zadovoljna. Kar je seveda slaba novica za Sarkozyja, katerega podpora je nizka kot še nikoli. A Sarkozy, ki ga leta 2012 čakajo predsedniške volitve, se na to ne more ozirati. Če ne bo reforme, bo pokojninska blagajna kmalu ne le prazna, ampak bo v njej zazevala velika luknja.

Francoski premier Francois Fillon je nedavno opozoril, da bo v letu 2050, če sistema ne bodo spremenili, zmanjkalo 100 milijard evrov. Poleg tega mora francoski predsednik Bruslju in finančnim trgom poslati signal, da se je resno lotil zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja.

Francoski pokojninski sistem
Ljudje se morajo upokojiti pred 65. letom, najnižja starost za upokojitev je 60 let, ob pogoju, da ima posameznik 40 oziroma 42 let delovne dobe. Leta 2008 je bil kljub ostremu nasprotovanju levice sprejet zakon, da se lahko ljudje upokojijo pri 70 letih, a le, če si to želijo.

Glede upokojitvene starosti so obstajale nekatere izjeme; nekateri (npr. v javnem prevozu) so se lahko upokojili že s 55 leti ali celo 50 leti (npr. vozniki avtobusov ali vlakov, rudarji …), a je Sarkozy leta 2007 te izjeme ukinil. Vzpostavljeni so bili številni javni programi za predčasno upokojevanje. Ženske za vsakega otroka dobijo dve leti.

Francoska vlada namerava zato, kot zadnja izmed zahodnoevropskih, postopno, do leta 2030 upokojitveno starost dvigniti z zdajšnjih 60 na 63 let; do leta 2015 na 61 let, do 2020 na 62 let in do 2030 na 63 let. Za častnik Le Monde je neimenovani vir, ki je blizu Sarkozyju, poudaril, da "razprava še ni končana". Predlog zakona o reformi naj bi v začetku julija obravnavali na vladi, v parlamentu pa naj bi o njem razpravljali septembra.

Francozi dvigu upokojitvene starosti nasprotujejo. Aprila objavljena javnomnenjska raziskava je pokazala, da 80 odstotkov francoskih volivcev podpira reformo pokojninskega sistema, hkrati pa jih 60 odstotkov meni, da delo prek 60. leta starosti ni rešitev. Ob mednarodnem prazniku dela se je 1. maja v Parizu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti dvigu upokojitvene starosti.