Pogovori se bodo nadaljevali čez teden dni. Foto: MMC RTV SLO
Pogovori se bodo nadaljevali čez teden dni. Foto: MMC RTV SLO
Bomo delali 43 oziroma 41 let?

Premier Borut Pahor je med sestankom socialnih partnerjev dejal, da je zdaj potreben teden dni časa za razmislek, v tem obdobju pa bodo znova opravljeni nekateri izračuni. Prihodnji ponedeljek bodo nato skušali doseči kompromis glede vprašanja delovne dobe, nato pa se bodo posvetili še vprašanju obdobja za izračun pokojninske osnove.

Minister za delo Ivan Svetlik pa je vladni predlog pojasnil z besedami, da bi se ženske in moški lahko upokojevali z 41 oziroma 43 leti delovne dobe, pri čemer bi dobili polno pokojnino brez odbitkov, čeprav ne bi dosegli potrebne starosti 63 oziroma 65 let.

Vendar na drugi strani predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič ocenjuje, da je predlog za veliko večino delavcev nesprejemljiv, sami pa vztrajajo pri 40 letih delovne dobe kot edinem merilu za upokojitev. Da je predlog sporen, meni tudi predsednik Pergama Dušan Rebolj. Kljub temu pa po njegovih besedah "daje možnost, da se začnemo pogovarjati".

Glede zakona o delovnih razmerjih pa je minister Svetlik povedal, da se niso zgodili premiki, Rebolj pa je dodal, da je vlada predlagala umik znižanja odpravnin.


Soglasje v enem: gre za trd oreh
Predstavniki sindikalnih central so se sicer sestali že pred pogajanji in se dogovorili o nadaljnjih korakih. Pred časom so se namreč že slišali pozivi, da bodo, če bo predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju sprejet z zdajšnjo vsebino, ljudi popeljali na referendum.

Da pritisk na starejše delavce ne bo dal rezultatov, se s sindikati strinjajo tudi delodajalci. Te najbolj moti predvideno prehodno obdobje glede zaposlovanja starejših. Po besedah Jožeta Smoleta iz Združenja delodajalcev je namreč to prekratko.

Minister za delo Ivan Svetlik se sicer zaveda, da so pred predstavniki delavcev, delodajalcev in vlade žgoča vprašanja - ob starostni meji še prehodna obdobja, enakost obravnave moških in žensk ter časovni bonusi in bonusi za otroke - a je prepričan, da lahko vprašanja, ki se zdijo zelo trd oreh, v prihodnjih tednih tudi strejo.

Javna razprava je podaljšana
Javna razprava o predlogu pokojninske reforme je sicer podaljšana za mesec dni, kar je 13. aprila sporočil Borut Pahor. Medtem bo tekel intenziven socialni dialog, konec maja pa bodo ocenili, ali je smiselno še nadaljnje dogovarjanje.

Po zdaj veljavni pokojninski reformi iz leta 2000 je polna upokojitvena starost za moške 63 let, medtem ko je za ženske v letu 2010 56 let in osem mesecev, po koncu prehodnega obdobja pa bo 61 let.

Bomo delali 43 oziroma 41 let?